Повідомити про помилку

«Талібан» заявив, що не дозволить евакуацію з Кабулу у вересні після засідання «Великої Сімки»

24 серпня 2021 21:34
США
views 818
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це пише Reuters. У вівторок, 24 серпня, таліби заявили, що хочуть, щоб усі іноземні операції щодо евакуації людей з Кабулу були завершені до 31 серпня. 

Ісламісти заявили, що не погоджуються на продовження строків евакуації.

Таліби намагалися запевнити тисячі афганців, які скупчилися в аеропорту Кабула, сподіваючись сісти на рейси, що їм немає чого боятися, і вони повинні повернутися додому.

«Ми гарантуємо їх безпеку», — сказав представник «Талібану» Забіхулла Муджахід на прес-конференції в столиці, яку бойовики «Талібану» захопили 15 серпня.

Видання з посиланням на два джерела в уряді підтвердило інформацію Washington Post про зустріч голови ЦРУ Вільяма Бернса з муллою Барадаром

Зазначимо, самі таліби заперечують факт зустрічі. Втім, західні ЗМІ пишуть, що директор ЦРУ домовлявся з бойовиками про продовження терміну евакуації.

Країни, які евакуювали майже 60 тис. людей за останні 10 днів, намагалися дотриматись терміну, узгодженого раніше з «Талібаном», для виведення іноземних сил, сказав дипломат НАТО Reuters.

Прем'єр Британії Борис Джонсон заявив, що «Талібан» зобов'язаний гарантувати безпеку під час евакуації афганців й жителів інших країн з території Афганістану до 31 серпня й після «червоної лінії», яку назначив представник бойовиків.

Станом на сьогодні Великобританія евакуювала 9 тисяч осіб й, як відзначив Джонсон, планує вивести з Афганістану ще тисячі.

Британський лідер пригрозив радикальному руху тим, що «Сімка» має економічні, політичні й дипломатичні важелі впливу.

Лідери США, Німеччини, Франції, Італії, Японії, Британії, Канади та Європейського союзу підтвердили свою підтримку народу Афганістану та намір підтримати афганських біженців, а також закликали партнерів Афганістану підтримати зусилля спрямовані на регіональну стабільність. Це було зроблено на терміновій нараді лідерів країн, скликаній через вимогу Афганістану залишити аеропорт Кабулу до 1 вересня

«В рамках цього нашим першочерговим завданням є забезпечення безпечної евакуації наших громадян і тих афганців, які співпрацювали з нами та допомогали нам впродовж останніх двадцяти років, а також забезпечити безпечних вихід з Афганістану», — йдеться в заяві.

Велика сімка також пригрозила «Талібану» відповідальністю за порушення зобов'язань щодо протидії тероризму, порушення прав людини, зокрема жінок та меншин.

Президент США Джо Байден раніше сказав, що він може розглянути можливість продовження евакуаційної операції після 31 серпня, але поки цього не зробив. Однак таліби заявили, що граничний термін виведення є «червоною лінією„, і наслідки будуть, якщо іноземні війська залишаться в Афганістані після цієї дати.

Нагадаємо, українські дипломати розповіли про хаос та складнощі, з якими стикнулись при евакуації українців з Кабулу. У МЗС кажуть — ситуація постійно змінюється, і в міністерстві навіть розглядають можливість вивезення людей з захопленої терористами країни наземним транспортом.

Коментарі

Інші новини по темi