Повідомити про помилку

Єнін заявив про «фактичне викрадення» літака для евакуації українців з Кабулу: в МЗС спростували

24 серпня 2021 11:05
Афганістан
views 639
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін у коментарі «Громадському Радіо».

«Минулої неділі наш літак захопили інші люди. У вівторок у нас фактично вкрали літак — він вилетів в Іран із невідомою групою пасажирів на борту замість того, щоб вивезти українців. Наші наступні три спроби з евакуації громадян теж не були успішними, оскільки нашим пасажирам не вдавалося потрапити на територію аеропорту„, — розповів Єнін.

Він зазначив, що останній тиждень уся дипломатична служба на чолі з міністром закордонних справ Дмитром Кулебою працювала у режимі «краш-тесту».

Він додав, що в Афганістані наразі перебуває 60 громадян України та членів їх сімей.

«Ми розглядаємо кілька опцій. Це військовий літак, цивільний чартер з однієї з суміжних країн, евакуація літаками наших партнерів, та сухопутні маршрути евакуації на територію Пакистану чи Таджикистану. Ситуація у Кабулі дуже швидко змінюється. Доводиться миттєво змінювати плани», – пояснив чиновник.

Читайте також: Третій борт України евакуював з Кабулу понад 100 українців

За словами Євгена Єніна, Україна активно допомагає евакуювати з Кабулу також громадян інших країн:

«Буквально вчора ми вивезли представників американських газет The Wall Street Journal та The New York Times, низку активістів правозахисних організацій, представників „Радіо Свобода“ та інших. До нас звертаються як наші європейські, так і американські партнери. Ми подаємо їм руку допомоги, так само як вони подають її нам», – додав заступник міністра.

Речник міністерства закордонних справ Олег Ніколенко спростував інформацію про викрадення.

«Захоплених українських літаків в Кабулі або деінде немає. Інформація про „захоплений літак“, яку тиражують деякі ЗМІ, не відповідає дійсності„, — зазначив Ніколенко.

За його словами, інформацію Євгена Єніна хибно сприйняли та розтиражували ЗМІ. 

Він уточнив, що заступник міністра закордонних справ Євген Єнін пояснював безпрецедентний рівень труднощів, з якими доводилося стикатися дипломатам, щоб евакуювати українців.

«Маємо розуміти, що ситуація в аеропорту наближена до хаосу, багато людей намагаються зачепитися хоча б за якусь можливість покинути країну. Потрібно було забезпечити, щоб необхідні люди сіли на необхідний літак в безпечних умовах, і далі безпечно повернулися додому. МЗС залишається на зв'язку з українцями, які продовжують залишатися в Афганістані, і опрацьовує можливі безпечні шляхи їх евакуації», — додав Ніколенко.

Перший борт Україна евакуювала з Афганістану в ніч з 15 на 16 серпня. Тоді вдалось евакуювати 79 громадян з шести країн.

Впродовж деякого часу літаки не злітали та не сідали в міжнародному аеропорту Кабула через хаос, спричинений панікою.

Україна заявила, що має 2 борти в Кабулі — військовий транспортник та пасажирський літак. Понад 150 осіб заявили про бажання бути евакуйованими  з країни.

Другий український борт — військово-транспортний літак Іл-76МД вилетів з Кабулу 21 серпня. Він евакуював 83 людини, з них — 31 громадянин України. Третя евакуація відбулась 23 серпня.

Коментарі

Інші новини по темi