Повідомити про помилку

Третій борт України евакуював з Кабулу понад 100 українців

23 серпня 2021 14:23
Події
views 408
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

23 серпня третій борт України залишив Афганістан. Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час засідання установчого саміту Кримської платформи в Києві.

«Поки ми обговорюємо питання Криму, ще один український літак вирушив з Кабула. На його борту — понад 100 українських громадян», — зазначив він.

Перший борт Україна евакуювала з Афганістану в ніч з 15 на 16 серпня. Тоді вдалось евакуювати 79 громадян з шести країн.

«"79 громадян України, Афганістану, Білорусі, Нідерландів, Хорватії, Таджикистану вирвалися з небезпеки і хаосу українським бортом. Серед них є і зовсім малі діти», — написав Кулеба 16 серпня у Twitter.

Серед евакуйованих опинилась відома режисерка з Афганістану Сахра Карімі. Режисерку евакуювали разом з її родиною.

Повідомляється, що Карімі публічно в Twitter написала прохання про допомогу.

«Ми звернули увагу на цей заклик і поговорили з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком і Володимиром Зеленським і було дано зелене світло спробувати допомогти. Вона яскрава особистість. Це дуже емоційна історія», — розповів Кулеба.

Режисерка не встигла потрапити на український евакуаційний рейс 15 серпня, але дипломати домовилися з турецькими військовими про її евакуацію.

«Здавалось, що надія втрачена, їх там відштовхували з аеропорту. Ми ж домовилися, щоб їм дозволили залишитися на ніч. Потім домовлялися з турками. Жінку забрав військовий турецький борт. Її в останній момент забрали. Там була спецоперація з паролями. Це було справжнє кіно», — додав Дмитро Кулеба.

Впродовж деякого часу літаки не злітали та не сідали в міжнародному аеропорту Кабула через хаос, спричинений панікою.

Україна заявила, що має 2 борти в Кабулі — військовий транспортник та пасажирський літак. Понад 150 осіб заявили про бажання бути евакуйованими  з країни.

Другий український борт - військово-транспортний літак Іл-76МД вилетів з Кабулу 21 серпня. Він евакуював 83 людини, з них — 31 громадянин України.

Коментарі

Інші новини по темi