Повідомити про помилку

Україна допомогла з евакуацією з Афганістану режисерці Сахрі Карімі

18 серпня 2021 11:19
Події
views 533
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Український літак евакуював з Афганістану всесвітньо відому режисерку Сахру Карімі. Про це Карімі написала у Twitter.

У дописі режисерка подякувала Офісу президента України та українському МЗС, які разом із турецькими та словацькими партнерами допомогли їй евакуюватися.

«Всі разом допомогли мені вибратися з Кабула, врятували ще 11 осіб», — написала Карімі.

Також про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі «Сніданка з 1+1» та розповів, як її евакуйовували з країни.

За його словами, жінка написала в соцмережі пост-прохання про евакуацію, на який відгукнулась українська сторона. Втім, жінка не встигла на літак.

«Вона мала вилетіти на борту, де було 79 людей, які ми вивезли. Але вона не встигла потрапити на борт і літак був змушений відлетіти. Здавалось надія була втрачена, їх там відштовхували з аеропорту. Але жінку забрав військовий турецький борт. Її в останній момент забрали. Там була спецоперація з паролями. Це було справжнє кіно», — розповів Кулеба.

Міністр зазначив, що жінку евакуювали в результаті складної окремої операції.

Сахра Карімі — голова національної кінокомпанії Afghan Film, перша в Афганістані жінка з докторським ступенем у галузі кіновиробництва. Один з останніх фільмів Карімі «Хава, Мар'ям, Аїша» про вагітність і аборти в Афганістані показали на Венеційському фестивалі у 2019 році.

Нагадаємо, що у неділю, 15 серпня, бойовики радикального руху Талібан розпочали наступ на столицю Афганістану місто Кабул. Таліби взяли під контроль ще чотири столиці афганських провінцій після захоплення Кандагара і Герата, другого і третього за величиною міст країни.

Урядові сили Афганістану були розгублені, навіть вищі урядові діячі втекли. У Гераті ветеран-воєначальник, який воював проти талібів, — Ісмаїл Хан — здався повстанцям, які згодом сказали, що він приєднався до них. Президент Афганістану Ашраф Гані також покинув країну на тлі наступу Талібів на Кабул. 

 

Коментарі

Інші новини по темi