Повідомити про помилку

Таліби почали наступ на столицю Афганістану

15 серпня 2021 11:17
Події
views 374
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися
Таліби взяли під контроль ще чотири столиці афганських провінцій після захоплення Кандагара і Герата, другого і третього за величиною міст країни. Про це повідомляє The Guardian.

Урядові сили Афганістану розгублені, навіть вищі урядові діячі вже тікають. Повідомляється, що перший віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех втік до Таджикистану. У Гераті ветеран-воєначальник, який воював проти талібів, — Ісмаїл Хан - здався повстанцям, які згодом сказали, що він приєднався до них.


Таліби невблаганно прямують до Кабула. Вони контролюють вже понад дві третини території країни, тим часом США планують вивести останні війська, що залишилися.


Зокрема, «Талібан» захопив столицю провінції Гільменд Лашкаргах після кількох тижнів важких боїв. Столиця Забулу – Калат — також впала. Здалася Фирузкух провінції Гор та Таринкот в Урузгані.

З головних міст Афганістану уряд все ще утримує Кабул, Мазарі-Шаріф на півночі та Джалалабад біля пакистанського кордону на сході. Територія, яку він умовно ще контролює, також скорочується.

За даними Reuters, США почали евакуювати з Кабула співробітників свого посольства. Для забезпечення безпеки туди і в аеропорт скерували додаткову групу військових.

Евакуює людей і Великобританія, місія скоротилася до кількох людей.

Представники «Талібану», які зараз контролюють близько 90% території Афганістану, заявили, що дадуть можливість покинути Кабул всім охочим.

Коментарі

Інші новини по темi