Повідомити про помилку

Прем'єр-міністр Польщі пропонує ввести надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю

31 серпня 2021 13:47
Політика
views 305
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький через наплив нелегалів пропонує ввести надзвичайний стан на кордоні з Білоруссю. Постанову направлять на схвалення президенту Анджею Дуді. Про це повідомляє Rzeczpospolita.

«Ситуація на кордоні з Білоруссю досі залишається напруженою через те, що режим Лукашенка вирішив везти людей з Іраку, після чого відправити їх на територію Литви, Латвії та Польщі. Саме тому сьогодні Рада міністрів постановила звернутися до президента з проханням запровадити надзвичайний стан на 30 днів у прикордонній зоні», — заявив Моравецький.


Він зазначив, що Литва і Латвія вже ввели необхідні заходи, щоб запобігти напливу мігрантів.

Міністр внутрішніх справ Маріуш Камінський уточнив, що надзвичайний стан торкнеться 115 міст Підляського воєводства і 68 міст Люблінського воєводства. Таким чином, на їх території будуть заборонені демонстрації.

«Це перший надзвичайний стан в історії вільної Польщі», — додав Камінський.

Нагадаємо, нещодавно Європейський Союз слідом за Великобританією і США ввів санкції проти Білорусі за фальсифікацію виборів у 2020 році режимом Лукашенка і репресії проти власного народу.


Зазначимо, заступнкик держсекретаря США Венді Шерман висловила підтримку Литві через ситуацію з потоком нелегальних мігрантів. Вона закликала Олександра Лукашенка негайно припинити організацію потоку іноземців з Білорусі в Литву.

«Закликаючи режим Лукашенка негайно припинити кампанію з організації незаконних потоків мігрантів через його кордони», — йдеться в заяві Держдепу.

Представниця Державного департаменту також вчергове висловила підтримку США білоруському демократичному руху, чимало представників якого знайшли притулок у Литві.

Президент Литви Гітанас Науседа 13 серпня підписав указ, який передбачає направлення до кордону військовослужбовців збройних сил для протидії подальшим випадкам нелегальної міграції. Науседа підписав указ про розширення повноважень військових у прикордонній зоні на запит парламенту.

Це рішення дозволяє військовим зупиняти і обшукувати людей та транспортні засоби, а також використовувати неуточнене «спеціальне обладнання». 


Вільнюс звинувачує в провокуванні міграційної кризи режим Лукашенка. Там кажуть, що Мінськ веде таким чином гібридну війну проти Литви, яка дала притулок колишній кандидатці на посаду білоруського президента Світлані Тихановській.

Мінськ звинувачення в організації нелегальної міграції відкидає. За словами Лукашенка, білоруська сторона готова приймати туристів зі східних країн із економічних міркувань.

Коментарі

Інші новини по темi