Повідомити про помилку

Справу про напад на журналістів в Укрексімбанку скерували до суду без основних доказів, — адвокат

2 листопада 2021 23:52
Укрексімбанк
views 275
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це заявив адвокат журналістів проекту «Схеми» Анатолій Попов, передає «Радіо Свобода».

«Сьогодні зазначену справу відправили в суд, але в ній відсутні ключові докази. Це ставить під реальну загрозу можливість доведення вини обвинувачених у скоєному правопорушенні„, – заявив адвокат.

Він наголосив, що в процесі підготовки обвинувального акту з нього зникла найтяжча, 146 стаття Кримінального кодексу (“Незаконне позбавлення волі або викрадення людини„), яка карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

«Як нам стало відомо, розслідування справи за статтею 146 про незаконне утримання журналістів у приміщенні банку було закрито. А лише ця стаття вважається саме кримінальним злочином. Інші дві статті, за якими справа пішла в суд – це кримінальні проступки, за якими і порядок розслідування спрощений, і відповідальність значно менша. Ми будемо оскаржувати рішення про закриття справи в частині 146 статті„, – зазначив Попов.

Читайте також. «Схеми» оприлюднили розслідування про «Укрексімбанк» через яке Мецгер напав на знімальну групу

2 листопада пресслужба Київської міської прокуратури повідомила, що прокурори передали до суду обвинувальний акт відносно чотирьох осіб, підозрюваних у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів програми «Схеми».

Дії колишнього голови правління банку Євгена Мецгера та його прессекретаря кваліфікують за статтею 171 Кримінального кодексу («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища“).

Дії директора департаменту банківської безпеки Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки кваліфікували за двома кримінальними статтями: за тією ж 171 та 121 («Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень»).

Нагадаємо, журналісти «Схем» заявили, що 4 жовтня під час запису інтерв'ю з головою правління державного «Укрексімбанку»  Євгеном Мецгером той змусив охорону та працівників банку насильно відбрати них камери прямо в кабінеті.

Оператора «Схем» скрутили. Водночас журналіст Кирило Овсяний записав на диктофон розмову з Мецгером.

Сам Мецгер заявив, що звернеться в поліцію через дії журналістів. Він стверджував, що ті намагалися вивідати банкову таємницю. Про побиття та насильне утримання журналістів у кабінеті він не обмовився. Не коментувала заяву «Схем» і пресслужба держбанку, який він очолює.

7 жовтня голові правління Укрексімбанку Євгену Мецгеру вручили підозру.

Коментарі

Інші новини по темi