Повідомити про помилку

«Схеми» оприлюднили розслідування про «Укрексімбанк» через яке Мецгер напав на знімальну групу

7 жовтня 2021 21:40
Події
views 2760
shares 82
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Прем'єра розслідування розпочалась о 21:35 на сторінці проекту «Схеми» у Facebook.

За інформацією журналістів держбанк видав $60 млн — майже 1,6 млрд грн — кредитів компаніям бізнесмена, який веде бізнес на території окупованої Донеччини.

Власник двох компаній, які отримали кредит — Сергій Брюховецький — уродженець окупованої Горлівки. В нульових — депутат міськради Горлівки від «Партії Регіонів». Брюховецький — тесть нардепа ОПЗЖ Христенка.

Брюховецький — скріншот матеріалу «Схем»

Він власник бізнесу в окупованій Горлівці- компанії «СпецРемМаш».

«Схеми» заявляють, що бізнеси, які отримали кредити, сплачують податки у так званій «ДНР». Зокрема, «СпецРемМаш» сплачує ремонтує техніку для шахт на окупованій території.

Мова йде про кредит, виданий у квітні 2021 року.

Лише за 2020 «СпецРемМаш» заробив 5 млн рублів в окупації (близько 2 млн грн). За 7 місяців 2021 року компанія сплатила терористам щонайменше 3,5 млн рублів податків (1,4 млн грн).

Журналісти наголошують, що такі дії підпадають під статтю ККУ «фінансування тероризму».

«Укрексімбанк» видав кредит під заставу ТЦ SkyMall у Києві.

Актив відомий тим, що навколо нього вже десятилття точиться боротьба. За ТЦ з 2010 року змагається естонський інвестор Хіллар Тедер та уродженець Бішкеку Андрій Адамовський.

«Схеми» розповідають, що у конфлікт за приналежність центру на боці Адамовського за часів президентства Петра Порошенка долучався екснардеп Олександр Грановський.

Це той самий ТЦ, про який згадувала експрезидент Естонії Керсті Кальюлайд після візиту в Україну на саміт «Кримської платформи». Нагадаємо, тоді Кальюлайд порадила Естонцям не інвестувати в Україну, через неможливість захистити тут свій бізнес. 

Журналісти наголошують, що ТЦ — сумнівна застава під такий кредит, через кримінальні справи, і може виявитись, що півтора мільярди гривень ляжуть тягарем на плечі українських платників податків.

Водночас компанія Теддера в боротьбі за ТЦ дійшла до Лондону та вимагає від України $750 млн компенсації за актив в Міжнародному інвестиційному суді.

Журналісти намагались з'ясувати, яким чином Брюховецький причетний до заставного майна у вигляді ТЦ і з'ясували, що $60 млн, або майже 1,6 млрд грн застави видали якраз на покупку заставленого активу.

Сам Адамовський у спідкуванні з журналістами «Схем» заявив, що не має стосунку до активу, а хто його бенефіціар — знає лише з преси.

Нагадаємо, журналісти «Схем» заявили, що 4 жовтня під час запису інтерв'ю з головою правління державного «Укрексімбанку»  Євгеном Мецгером той змусив охорону та працівників банку насильно відбрати них камери прямо в кабінеті.

Оператора «Схем» скрутили. Водночас журналіст Кирило Овсяний записав на диктофон розмову з Мецгером.

Сам Мецгер заявив, що звернеться в поліцію через дії журналістів. Він стверджував, що ті намагалися вивідати банкову таємницю. Про побиття та насильне утримання журналістів у кабінеті він не обмовився. Не коментувала заяву «Схем» і пресслужба держбанку, який він очолює.

7 жовтня голові правління Укрексімбанку Євгену Мецгеру вручили підозру.

Коментарі

Інші новини по темi