Повідомити про помилку

До Афганістану вилетів літак Міноборони для евакуації 150 українців

18 серпня 2021 12:19
Суспільство
views 997
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Понад 150 українців і членів їхніх сімей, а також іноземців днями зможуть виїхати з Афганістану. Для евакуації громадян в середу, 18 серпня, в Кабул відлетів літак Міноборони, повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

«Відпрацьовуємо два плани: вивезення громадян літаком, який уже розміщується в аеропорту Кабула, й евакуація літаком Міністерства оборони України, який полетів сьогодні з Києва», — сказав Ніколенко.

Поки українські дипломати вирішують три безпосередні завдання:

- безпечний коридор для доступу в аеропорт афганської столиці;

- безпечна посадка людей на літак і його технічна підготовка;

- отримання дозволу на зліт і безпечний вихід літака з території Афганістану.

«Перше — безпечний коридор для доступу до аеропорту, адже ситуація там залишається частково неконтрольованою, частина аеропорту закрита, іншу частину контролюють іноземні війська, на під'їздах до аеропорту розміщується низка блокпостів. Друга — безпечна посадка людей на літак і його технічна підготовка: всі ми бачили кадри в новинах, як натовп зібрався в аеропорту Кабула, як люди намагаються зачепитися хоч за якусь можливість потрапити в літаки; сталася також дисфункція обслуговуючих компаній, перш за все для заправки пального», — пояснив речник МЗС.

«Евакуація розпочнеться, тільки-но вирішаться ці питання. Ми сподіваємося, що це відбудеться найближчим часом», — наголосив спікер.

Він також нагадав, що міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в середу вранці розмовляв телефоном з одним із дванадцяти українців, які перебувають на колишній військовій базі поблизу Кабула. «Громадяни запевнили, що негайної загрози їхньому життю та здоров'ю немає. Їхній стан задовільний. Вони можуть вільно пересуватися базою. Наше посольство підтримує з ними регулярний зв'язок, взаємодіє з причетними сторонами для розблокування бази й евакуації. Група також має альтернативний варіант допомоги від роботодавця», — сказав Ніколенко.

Нагадаємо, в неділю бойовики радикального руху «Талібан» захопили Афганістан.

У зв'язку з цим сотні тисяч людей прийняли рішення виїхати з країни. Однак після того, як таліби взяли всі державні кордони Афганістану під свій контроль, виїхати з країни можна лише з аеропорту Кабула. У зв'язку з цим в столичному аеропорту утворився хаос



Коментарі

Інші новини по темi