Повідомити про помилку

Нобеля з хімії присудили за відкриття нового методу синтезу молекул

6 жовтня 2021 14:50
Події
views 220
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляє Нобелівський комітет.

«Ця концепція каталізу проста і геніальна, і факт в тому, що багато людей задавалися питанням, чому ми не думали про це раніше„, — сказав Йоган Аквіст, голова Нобелівського комітету з хімії.

Німець Бенджамін Ліст та американець Девід Макміллан розробили новий інструмент для молекулярного конструювання – органокаталіз. Це дуже вплинуло на фармацевтичні дослідження, а також допомогло зробити хімію екологічнішою.

До відриття вчених вважалося, що існує лише два види каталізаторів: метали та ферменти.

Незалежно один від одного, Ліст та Макмілан розробили третій тип — асиметричний органокаталіз, який спирається на невеликі органічні молекули.

Чимало сфер науки і досліджень залежать від здатності хіміків створювати молекули, здатні утворювати еластичні й міцні матеріали, накопичувати енергію або сповільнювати прогресування захворювань.

Ця робота вимагає присутності каталізаторів — речовин, які контролюють і прискорюють проходження реакцій, не стаючи при цьому частиною кінцевого продукту. Наприклад, каталізатори в автомобілях перетворюють токсичні речовини у вихлопних газах на нешкідливі молекули.

В останні роки Нобелівською премією з хімії нагороджували за відкриття, які межували з біологією. У 2020 році нагороду отримали Еммануель Шарпантьє (Інститут інфекційної біології Товариства Макса Планка) і Дженніфер Дудна (Каліфорнійський університет в Берклі) «за розвиток методу редагування генома».

У 2018 року переможцями стали Френсіс Арнольд за спрямовану еволюцію ферментів, а також Джордж Сміт і сер Грегорі Вінтер за фаговий дисплей пептидів і антитіл.

Нагадаємо, в 4 жовтня оголосили лауреатів Нобелівської премії з медицини, а 5-го — з фізики.

 

Коментарі

Інші новини по темi