Повідомити про помилку

Нобелівську премію з фізики вручили за «прогнозування глобального потепління»

5 жовтня 2021 13:21
Події
views 274
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомив офіційний твітер Нобелівського комітету. 

Половину премії спільно розділили між собою Сюкуро Манабе та Клаус Хассельманн «за фізичне моделювання клімату Землі, кількісну оцінку мінливості і надійне прогнозування глобального потепління». А інша половина дісталася Джорджіо Парізі «за відкриття взаємодії безладу і флуктуацій у фізичних системах від атомних до планетарних масштабів».

У Нобелівському комітеті відзначають, що складні системи характеризуються хаотичністю і безладом, і їх важко зрозуміти. Тому премія цього року відзначає нові методи їхнього опису та прогнозування їхньої поведінки в довгостроковій перспективі.

«Відкриття, відзначені цього року, демонструють, що наші знання про клімат спираються на міцну наукову основу, засновану на аналізі спостережень. Всі лауреати цього року зробили свій вклад у глибше розуміння властивостей і еволюції складних фізичних систем», — наголошує  Торс Ханс Ханссон, голова Нобелівського комітету з фізики.

У 2020 році Нобелівський комітет також присудив премію з фізики трьом ученим: Роджеру Пенроузу — за відкриття взаємозв'язку чорних дір і теорії відносності та Райнгарду Ґензелю і Андреа Ґез ㅡ за відкриття «супермасивного компактного об'єкта» в центрі Чумацького шляху.

Коментарі

Інші новини по темi