Повідомити про помилку

Україна пропонує Газпрому 50% знижку на транзит газу

22 жовтня 2021 22:26
Нафтогаз
views 601
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про 50% знижку на транзит газу українськими трубопроводами заявив Володимир Зеленський у інтерв'ю Bloomberg.

Україна запропонувала Росії знижку на доставку природного газу до Європи, щоб збільшити постачання та полегшити енергетичну кризу в регіоні.

«Україна пропонує додаткові обсяги транзиту всім потенційним транзитерам. Хотіли б залучити як клієнтів європейські компанії, але додаткові обсяги транзиту доступні й для „Газпрому“», — сказав Зеленський. 

Зеленський додав, що збільшення транзиту газу Україна обговорює з Німеччиною та ЄС. Зеленський сподівається, що вони «незабаром розпочнуть переговори на практиці з цього питання — безумовно, важливого для всієї Європи».

«Україна своєю чергою гарантує транзит і спеціальні антикризові умови транзиту газу за межами договірних обсягів. Зрозумійте правильно: я певен, якщо не зробити цього просто зараз, втрати Європи цієї зими будуть надзвичайними„, — додав президент.

Читайте також: Нафтогаз подав заявку на сертифікацію «Північного потокку-2»

Раніше секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що Україна готова «на спеціальних умовах» запропонувати Європі транзит 55 млрд кубометрів газу на додачу до передбачених угодою з Росією 40 млрд для подолання дефіциту блакитного палива.

«Час робити несподівані і сильні ходи на енергетичній шахівниці континенту. Газова криза поділила країни на дві категорії. Перші намагаються використати ситуацію виключно у своїх інтересах, викручують руки сусідам. Нема потреби нагадувати, хто це. Інші вже вирішили працювати спільно, гасити пожежу та допомагати один одному, щоб подолати кризу. Україна, на відміну від Росії, зацікавлена в тому, щоб енергетика континенту працювала прозоро і ефективно„, — прокоментувала такий крок держави ексрадниця колишнього голови правління НАК Нафтогаз Андрія Коболєва Олена Зеркаль у Facebook.

«Фактично, ми робимо пропозицію як забезпечити Європу газом без запуску „Північного потоку — 2«, — вважає Зеркаль.

Водночас 22 жовтня Україна на запит Молдови погодилась надати країні природний газ. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов на пресконференції.

Прем'єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця звернулася до прем'єр-міністра України Денису Шмигаль з проханням про допомогу в зв'язку з нестачею газу.

Це буде газ в борг, не за гроші, а потім Молдова поставлений ресурс поверне. Про обсяг газу, який потребує Молдова, Данілов не уточнив, як і не уточнив, коли Молдова повертатиме газ, і які ціни на нього тоді будуть на світовому ринку. 

22 жовтня парламент Молдови оголосив надзвичайний стан через енергетичну кризу.

„Ми перебуваємо в критичній ситуації. Тиск у газотранспортній системі на критичному рівні для її функціонування«, — цитує прем'єр-міністерку Молдови Наталію Гаврилицю агенція Reuters.

Коментарі

Інші новини по темi