Повідомити про помилку

Нафтогаз подав заявку на сертифікацію «Північного потокку-2»

18 жовтня 2021 16:12
Економіка
views 1538
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко на брифінгу, передає «Інтерфакс-Україна».

«Нафтогаз України», як національна компанія, яка очолює боротьбу за енергетичну безпеку України, відстоює національні інтереси, подала заявку на участь у процесі сертифікації оператора «Північного потоку-2» перед німецьким регулятором, — Федеральним агентством німецьких мереж, відомому як BNetzA«, — сказав він на прес-конференції в Києві у понеділок.

Наша основна позиція полягає в тому, що“ Північний потік-2 „не може бути сертифікований, оскільки не забезпечено його повну відповідність європейському законодавству«, — додав він.

За словами Вітренка, „Нафтогаз“ купує значні обсяги газу на європейському ринку і є його активним учасником.

Ми маємо пряму зацікавленість в тому, щоб цей ринок був конкурентним. Саме з цієї позиції ми показуємо німецькому регулятору, що сертифікація оператора «Північного потоку-2» завдасть шкоди конкуренції на німецькому ринку, заподіє шкоду на європейському ринку, зокрема, на ринках Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії «, — підкреслив голова правління НАК.

Високопосадовець зазначив, що мова йде не стільки про використання Росією газу як енергетичну зброю проти України.

„Основна позиція в цій конкретній заявці полягає в тому, що оператор «Північного потоку-2» не може бути сертифікований саме через неконкурентні дії «Газпрому», в тому числі — через будівництво і запуск в експлуатацію цього газопроводу“, — заявив глава „Нафтогазу“.

Він пояснив, що від процесу сертифікації оператора „Північного потоку-2“ німецьким агентством BNetzA залежить можливість запуску трубопроводу в комерційному режимі.

Заява на участь в цьому процесі сертифікації з боку «Нафтогазу„, якщо його приймуть, зобов'яже BNetzA формально враховувати аргументи і позицію «Нафтогазу». Це також надасть можливість «Нафтогазу» повідомляти BNetzA, німецького регулятора, про всі ті аргументи, які свідчать про те, що «Північний потік-2» і його оператор не відповідають європейському законодавству«, — пояснив Вітренко.

Він додав, що BNetzA повинна прийняти рішення про сертифікацію оператора „Північного потоку-2“ до 8 січня, після цього Єврокомісія повинна оцінити це рішення, для чого буде потрібно від двох до чотирьох місяців. У свою чергу німецький регулятор повинен максимально враховувати думку Єврокомісії.

Коментарі

Інші новини по темi