Повідомити про помилку

У Казахстані відновилися акції протесту, мітингувальники почали захоплювати автомобілі силовиків

5 січня 2022 10:23
Події
views 380
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

В Казахстані акції протесту через підвищення цін на автомобільний газ переросли в зіткнення з поліцією, для розгону натовпу застосували світлошумові гранати. Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку. Призначений новий держсекретар і виконуючий обов'язки прем'єра.

У місті Алмати та Мангістауській області введено режим надзвичайного стану до 19 січня. Там діятиме комендантська година з 23:00 до 7:00, заборонений виїзд і в'їзд в обидва регіони. Також введено заборону на масові заходи, продаж алкоголю і зброї.

У місті Актау мітингувальники почали захоплювати автомобілі силовиків. Про це свідчать кадри з місця подій, опубліковані в Telegram Баста.


В Алмати рано вранці вже також зібрався натовп протестувальників, які пройшли центром міста. Вони захопили уряд Алматинської області. Двері акімату відчинені, нікого з представників влади у будівлі немає. Демонстрації також продовжилися в Актобі.

Зазначається, що протестувальники не вірять у відставку уряду, оголошену президентом президентом Касим-Жомартом Токаєвим, і вимагають, щоб до складу Кабміну не входили члени правлячої партії.

Пізніше в Актобі мітингувальники почали штурмом брати адміністрацію. На опублікованих кадрах видно, як величезний натовп людей заходить до будівлі.

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року в країні вдвічі підвищили ціни на скраплений газ – з 60 до 120 тенге/л (приблизно з 3,72 до 7,44 грн), що спричинило масові протести майже у всіх містах країни. Мітингувальники домоглися обіцянки знизити ціни, а тепер вимагають політичних реформ.

Коментарі

Інші новини по темi