Повідомити про помилку

Генерал СБУ Василь Вовк заявив, що Москва виношує ідею вторгнення у вісім областей України

14 вересня 2021 12:26
Політика
views 699
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

На цей момент російські війська, що знаходяться в Білорусі, не становлять загрози для України, але Москва виношує ідею вторгнення у вісім областей на сході та півдні України.

Таку думку висловив ексголова Слідчого управління СБУ, генерал-майор Василь Вовк в ефірі телеканалу Україна 24.

За словами експерта, угода на суму мільярд доларів на постачання російської зброї в Білорусь, укладена днями з Москвою, спрямована не проти України, а проти країн-членів НАТО.

«Я не бачу реальних загроз на сьогодні з боку Білорусі від Росії. Її не цікавлять ані Волинська, ані Рівненська область – це йти проти Західної України, ані Київська – це, вважай, замах на столицю, на всю Україну», – пояснив генерал.

Водночас Вовк зазначив, що в Кремлі все ще пам'ятають про так званий план «Новоросія», який передбачає окупацію відразу восьми областей. За його словами, він не був реалізований завдяки тому, що Україна у 2014 році відстояла Харків, Дніпро та Одесу.

За його словами, якщо відносини Москви і Києва будуть на такому ж поганому рівні, як сьогодні, не буде нічого робитися за Мінськими угодами – спроба їх виконувати або апгрейд, це може скінчитися реальною втратою територій на сході та півдні країни.

«Тому що ми розуміємо, які загрози чекають на Україну при їхньому виконанні також – то можете бути впевнені, ми маємо реальну загрозу через рік-два вторгнення російських військ саме у ці вісім областей – Харківську, Донецьку, Луганську, Дніпропетровську, Запорізьку, Миколаївську, Херсонську і Одеську», – сказав Вовк.

Таким чином, за словами генерала, Україна залишиться без морів.

Нагадаємо, Олександр Лукашенко має намір придбати у Росії озброєння на загальну суму понад 1 млрд доларів. Білоруська армія хоче розмістити на кордоні з Україною російські зенітно-ракетні комплекси C-400. 

Про це стало відомо зі слів Лукашенка під час візиту на полігон у рамках військових навчань «Захід-2021».

Він розповів про наміри придбати у Росії озброєння на загальну суму понад 1 млрд доларів США, і саме обговоренню цього питання була присвячена значна частина його розмови з президентом РФ Володимиром Путіним.


«У тому числі я йому ще раз нагадав про С-400, розповів йому, де ми хочемо поставити ці комплекси. Слава богу, зараз у нас повністю комплексами С-300 перекритий периметр на західному напрямку. Але, як ви знаєте, у нас додався і південний напрямок. Ми з білоруськими генералами і росіянами обговорювали цю тему. Нас починають з півдня підігрівати. А що ще буде... Ми повинні готуватися – 1200 км кордону з Україною, тому нам доведеться закривати і цей периметр. І ми якраз говорили про те, що С-400 нам дуже згодяться. І він (Путін – ред.) дав доручення міністру оборони, щоб з нашими пропрацювали ці питання для того, щоб можна було поставити ці комплекси нам», – сказав Лукашенко.

Коментарі

Інші новини по темi