Повідомити про помилку

Пресмарафон Володимира Зеленського закінчився: головне

26 листопада 2021 17:31
Події
views 1822
shares 16
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Пресмарафон президента України Володимира Зеленськогоз нагоди «екватора» його каденції закінчився. Він тривав 5,5 години. Зазначимо, Site.UА підготував першу частину головних заяв президента. Ознайомитись можна тут.

Запитання: Ви призначили Демченка, після чого були провалені операції (перерахував). Уже після звільнення Бурби було провалено кілька операцій, загинув Голубєв. Ці провали носять системний характер. Після цих провалів без всяких розслідувань було звільнено співробітників ГУР МО. Чи не соромно вам, що ви тут, в прямому ефірі використовуєте свій статус, покриваєте людей, які не воювали?

Відповідь:
Щодо харківських угод, я підняв це питання на РНБО... Щодо Демченка, коли я став президентом України, у Порошенка Демченко працював в Адміністрацїї президента.

Запитання: Два роки тому за офіційними даними статистики в Україні помирало 1600 осіб щодня у цю пору року, за даними Мінюсту в жовтні цього року смертність становила понад 3000 осіб на день. Очевидно, що цей показник зріс за рахунок смертності від коронавірсу. Хоча і за офіційними даними НАН, смертність від коронавірусу в Україні перевищує офіційні показники в два рази. МОЗ говорить, що від коронавірусної інфекції помирає 800 осіб, і це вже є очевидною неправдою. Чому МОЗ дозволяє собі оприлюднювати неправдиві цифри? Чи будуть офіційно названі відповідальні за провал вакцинації та підготовку системи охорони здоров'я до чергової хвилі пандемії?


Відповідь: Що стосується, інформацію отримую щоранку. Я задоволений статистикою, що у нас 200-300 тис. вакцин щодня. Це гарна новина. Я не задоволений кількістю смертей. Я вважаю, що Ляшко це робить на брифінгах. Люди звертаються в останню мить, вони не помирають на вулицях, як це було в якихось державах. Що стосується, інформацію отримую щоранку. Я задоволений статистикою, що у нас 200-300 тис. вакцин щодня. Це гарна новина. Я не задоволений кількістю смертей. Я вважаю, що Ляшко це робить на брифінгах. Люди звертаються в останню мить, вони не помирають на вулицях, як це було в якихось державах.

Запитання: Як ми готові на випадок якихось загострень допомогти союзники США, країни НАТО? Чи правда, що канадські винищувачі можуть бути передислоковані з Румунії в Україну?

Відповідь: Дякуючи нашим партнерам, ми в принципі і не тільки публічно, і не публічно отримали інформацію від США, країни ЄС, що вони у будь-якому разі на нашому боці і будуть нас підтримувати. Чітких таких речей я не отримував. Щодо винищувачів – ми проводимо різні консультації, про це мови немає.

Запитання: Про опитування на місцевих виборах 2020 року.

Відповідь: Всі речі, які були в опитуванні «5 питань президенту», опрацьовуються – це репетиція всеукраїнського референдуму про народовладдя, який зараз у венеціанській комісії і скоро його голосуватимуть у ВР. Скільки коштує, не знаю, його проведення не фінансувалося з держбюджету.


Запитання: Про ескалацію

Відповідь: Я вважаю, що зараз ситуація не гірше, ніж на весні. Зараз військових там менше. Ми бачимо дуже часто ротації. Це саме для того, щоб показувати нам, для розвідданих, що йде накопичення. Ми бачимо часто, що йде збільшення техніки – техніку привезли, потім відійшли. Тому такі ризики є. Риторика дуже небезпечна пішла. Важливі акценти – НАТО, вони повторюють, що збільшення присутності НАТО, це завжди працювало на їх внутрішнього споживача. Я вважаю, що це дуже небезпечно. Я погоджуюсь з США, що це небезпечна історія. Другий сигнал – щось з «мінськом» не виходить, риторика, що Україна зриває «мінськ». «Мінськ» – це щось, що зупинило колись потужну ескалацію. Це важливий сигнал, що може бути ескалація. Третій сигнал – Північний потік 2, напружена ситуація в Білорусі, на кордоні Литви. Загальна ситуація, що не тільки з Україною проблеми. Розігрують карту обміну на спокій десь.

Запитання: Очікування від нового німецького уряду

Відповідь: Вчора у мене була розмова з Ангелою Меркель. Вона вважає, що політика Німеччини щодо України буде незмінною. Я очікую предметних речей і результатів, які б нам допомогли економічно, в енергетичній безпеці і в спокої на Донбасі, потужної санаційної політики, поки нам не повернуть наші території, гарантії по газу, максимальний тиск на Росію для припинення війни на Донбасі", — заявив Зеленський. Також він зазначив, що завдяки Німеччині ми могли б отримати тристоронні домовленості щодо транзиту газу з Росії через Україну.


Запитання: Про вибори президента в Дії

Відповідь: Ми обіцяли, що буде паралельно онлайн голосування. Це не відміняє звичайні вибори. Я вважаю, що було б дуже корисно. Чи можуть бути онлайн вибори – так, чи через дію – не знаю. Щодо онлайн виборів питання проробляється

Запитання: Про обмін полоненими

Відповідь: Зеленський розповів, що Україна передала Росії списки на обмін полоненими. Тепер Україна розраховує, що це питання порушить американський президент Джо Байден під час зустрічі з Путіним.

"Я вірю в президента Байдена, я б дуже хотів вірити, що це питання буде порушено. У мене немає таких амбіцій, що про Україну без України не можна говорити. Я вважаю, що питання обміну полоненими нехай порушують і обговорюють. Ми віддамо всіх – віддайте нам усіх. Амбіцій немає. Я можу не бути присутнім. Ось це питання будь-ласка порушуйте", — сказав президент.

Коментарі

Інші новини по темi