Повідомити про помилку

Держпереворот, «Вагнергейт», війна на Донбасі: головне із заяв Зеленського на пресмарафоні

26 листопада 2021 13:55
Політика
views 1253
shares 11
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

У п'ятницю, 26 листопада, президент України Володимир Зеленський проводить пресмарафон «30 питань президенту України», присвячений екватору його каденції. Протягом трьох годин глава держави говоритиме про «вагнергейт», війну на Донбасі, боротьбу з олігархами та інше.

Запитання: Як далеко ви зайдете в питанні деолігархізації та чи очікувати гучних посадок?

Відповідь: Щодо деолігархізації, я вважаю, що ми на початку великого процесу. І ми у прогресі, і ми у великій війні щодо деолігархізації.


Запитання: Чи буде повномасштабна війна з Росією?

Відповідь: Мені здається, що ми в стані війни вже 8 років... Я вважаю, шо така ймовірність може бути щодня, є залякування з деяких майданчиків ЗМІ, що завтра буде війна. Що ми повинні знати – ми повтністю контролюємо наші кордони і повністю готові до екскалації. Ми щодня отримуємо розвіддані, в тому числі від розвідки країн партнерів, які нас підтримують. Є й військова допомога, та інформаційна допомога... технічна допомога, і фінансова допомога. Але в першу чергу, я вважаю, що ми повинні розраховувати на себе, на нашу армію.

Я маю інформацію, що першого числа в нашій державі буде державний переворот. Мені здається, це цікава інформація... У нас є дещо агентурна інформація, у нас є навіть звукова інформація для представників України, скажімо так, із представниками Росії обговорюють участь Ріната Ахметова у державному перевороті в Україні, що буде залучено 1 млрд доларів. У нас є деякий аудіозапис, де звучить про держпереворот. Я не буду говорити хто. Ми розуміємо, що розмовляють люди з України та Россії. Я не готовий про це говорити. Говорять про деякі прізвища і говорять про нього (Ахметова, — ред.). Його втягують в це. Тому я запрошую, він повинен подивитись, послухати чи почитати.

Запитання: Щодо балотування на другий президентський термін

Відповідь: Це (балотування, — ред..) пов'язане буде з підтримкою моєї персони народом України. І точно буду приймати рішення зі своїми дітьми. Вони страждають від моєї професії. Тому це рішення буду обирати пізніше

Запитання: Щодо зміни черговості президентських та парламентських виборів

Відповідь: Є питання щодо тлумачення Конституції. Депутати, якщо вони захочуть, звернуться до Конституційного суду. Для чого мені потрібна влада – для того, щоб реалізувати всі цілі.

Запитання: Про Коломойського и «Укрнафту»

Відповідь: Розділення «Укрнафти» не відбулось. Всі говорили про те, що є заборгованість «Нафтогазу» перед «Укрнафтою». Питання розділення було давно, воно не вирішено. Якщо не буде розділено, є вірогідність, що компанії виграють суд, державна заборгованість була кілька мільярдів. Я знаю, що у нас сьогодні нема грошей в бюджеті платити будь-кому, і ми таке не можемо допустити. Щодо союзництва з Коломойським — ми з ним не проводимо ніяких розмов, не проводили десь два роки. Сьогодні медіа ДТЕКа – я вважаю, що це не про свободу слова. Це війна зі мною проти закону про деолігархізацію.

Питання: Хто скасував операцію щодо «вагнерівців», чому і чи була вона взагалі?

Відповідь: Зараз, коли все це (спецоперація з «вагнерівців», – ред.) у минулому, я можу говорити про це. Бо Василь Бурба та інші кажуть відкрито про те, про що вони не мають права розголошувати. Я вважаю, що це порушення законодавства – розголошення секретної інформації.


До цього я казав, що це не наша операція, і що ми були втягнуті. Це була операція під назвою «Бурба», яка, дякувати Богові, вже завершилася.

Я попросив щоденні звіти розвідки… Я отримував це все, і ми робили висновки разом… Та інформація, про яку ми з вами говоримо – ніхто ніколи не повідомляв. Так, була інформація, що є вагнерівці, що готуються різні речі і що вони бандити…

Приходить товариш Бурба... і каже, що пропонує. У мене було одне питання, я йому прямо його поставив: «Турецькі авіалінії – Ердоган повинен знати? – Ні. – Зрозумів».

Я не хочу вдаватися до подробиць, що я не вірю, що це наша операція, у мене відчуття, що нас втягують. Я говорю: «Хочу знати. Літак турецьких авіалінії, що вилітає з Мінська, – там будуть звичайні люди, громадяни Туреччини і не тільки більше ста чоловік. Коли ви пропонуєте, щоб знизився літак і ми його приземлили в Україні, у мене питання: а якщо бойовики захоплять цей літак, – може бути?» Може. «А може, вони заберуть цей літак і всі люди загинуть?» Навіть краще: ми звинувачуватимемо в цьому інших.

Я сказав, що це не наша операція, вона не продумана докладно, я готовий акцептувати будь-яку операцію, навіть цю, якщо буде детально прораховано речі і якщо люди не постраждають.

Запитання: Чи загрожує відповідальність голові Офісу президента Андрію Єрмаку за аналогією з міністром внутрнішніх справ часів Януковича Віталієм Захарченком?

Відповідь: Ви порівнюєте Єрмака з Захарченком... Не треба порівнювати, Єрмак не вбивав людей і не давав такі команди. Він навпаки повертав людей, моряків – більше 100 людей були повернуті після нормандської зустрічі. Не доречно втрачати потужну людину. Що стосується ситуації з «вагнерівцями», він не ухвалював рішень, не давав наказів. Він не має повноважень говорити про операції.

Коментарі

Інші новини по темi