Повідомити про помилку

Смерть українця в Польщі від побиття поліцейськими: розпочато розслідування

4 вересня 2021 16:40
Польща
views 201
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це розповідає «Польське Радіо».

«Нам залежить на тому, щоби ці справи були з'ясовані», — сказав віцеміністр польського іністерства внутрішніх справ Мацей Вонсік, коментуючи смерті 25-річного українця у Вроцлаві та 34-річного поляка у Любліні після затримань поліцією.

«Вже є реакція. У Любіні почалося прокурорське слідство, і я переконаний, що воно допоможе з'ясувати цю справу. Там є різні свідчення. Якщо говорити про ситуацію з витверезника, то частину поліцейських вже покарано», – сказав високопосадовець.

Нагадаємо,  "Gazeta Wyborcza" описала історію 25-річного громадянина України Дмитра Нікофоренка, котрого 30 липня у Вроцлаві затримала місцева поліція. Поліцейські перевезла його до витверезника, де чоловік помер. За даними видання, котре отримало доступ до записів камер відеоспостереження, поліцейські застосували стосовно чоловіка неадекватну до ситуації фізичну силу, душили його, били, що стало причиною смерті Дмитра.

Читайте також: У Польщі поліцейські до смерті забили українця

Вонсік наголосив, що «винних потрібно сурово карати, але з другого боку, не можна вдаватися до колективної відповідальності».

Віцеміністр наголосив, що влада зацікавлена у якнайшвидому розслідуванні смертей по затриманню поліцейськими.

Окружна прокуратура в місті Свідниця відкрила справу за статтею про ненавмисне доведення до смерті, але наразі без висунення безпосередніх звинувачень поліцейським. У зв'язку із ситуацією, комендант поліції у Вроцлаві прийняв рішення про відсторонення від виконання службових обов'язків чотирьох поліцейських, котрі брали участь у перевезенні чоловіка до витверезника. Стосовно двох інших поліцейських відкрито процедуру видалення зі служби.

Посол України у Польщі Андрій Дещиця направив ноту після смерті затриманого Нікіфоренка.

Раніше посол повідомляв, що Україна проситиме неупередженого і швидкого слідства, притягнення причетних осіб до відповідальності та інформування української сторони про цю подію.

12 вересня українська спільнота Вроцлава вийде на протестну акцію під гаслом «Стоп насильству! Держава повинна захищати, а не вбивати».

Нікіфоренко помер 30 липня у витверезнику Вроцлава. Чоловік повертався автобусом додому після розпивання алкоголю з колегами по роботі. За однією з версій, він заснув в автобусі, за іншою – дивно поводився і бився головою об вікно.

Водій автобуса викликав швидку допомогу та поліцейський патруль. У крові українця виявили 1,5 проміле алкоголю.

Поліція стверджувала, що чоловік агресивно поводився щодо офіцера поліції, і тому правоохоронці застосували до нього газ і наручники. Видання Gazeta Wyborcza отримало відео із камер спостереження з витверезника у Вроцлаві, і стверджує, що до українця необгрунтовано застосували насильство.

Коли затриманому Нікіфоренку розстебнули наручники, чоловік намагався встати. У цей момент на нього накинулись шестеро людей – правоохоронці і співробітники витверезника.

Коментарі

Інші новини по темi