Повідомити про помилку

Вбивства на «Південмаші»: нацгвардієць Рябчук дав покази, а потім від них відмовився, — ДБР

9 лютого 2022 14:45
Події
views 1745
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це заявив директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов на засіданні комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, переда «Українська правда».

Сухачов розповів дептатам, що наразі до Рябчука застосовано заходи посиленої безпеки в місцях його тримання та розповів деталі його показань.

«У ході допиту підозрюваний пояснив, що військову службі у цій частині він розпочав наприкінці жовтня 2021 року. З його слів, злочин було вчинено ним на грунті неуставних відносин у вигляді психологічного впливу на нього з боку солдатів старшого призову, що почалось з кінця листопада 21 року та тривало до моменту скоєння злочину», — сказав директор ДБР.

За словами Рябчука, старші строковики систематичномо зневажливомо ставились до нього, а також цькували його через повідомлення ним командирам про порушення військового статуту під час несення служб.

«Підозрюваний пояснив, що безпосередньо під час вчинення злочину перебував у такому емоційному стані як то затьмарення та злості, що обмежувало його усвідомлення дій, які він вчиняв. Ці обставини будуть перевірятися під час психолого-психіатричної експертизи, яка вже проводиться„, — додав Сухачов.

Водночас Сухачов повідомив, що 3 лютого Рябчук змінив адвоката і відмовився від попередніх показань.

Нагадаємо, 27 сінчя Рябчук вбив 5 та поранив ще стільки ж людей, перебуваючи в караулі на заводі Південмаш. Серед вбитих і поранених є не лише нацгвардійці, але й вахтер підприємства. Один з поранеих нацгвардійців вже у госпіталі розповів, що взагалі не знав Рябчука.

Як передає «Радіо Свобода» з посиланням на заяву командувача Національної гвардії Юрія Лебедя, Рябчук не звертався до офіцерів через цькування солдатів. Про це Лебідь заявив на засіданні того ж комітету ВР.

«Він (Рябчук – ред.) не звертався до командування батальйону, роти чи командування частини з якимись вимогами або з тим, що його якось принижують, на нього тиснуть. Він не звертався на гарячу лінію – є така гаряча лінія в Національній гвардії, і там досить багато звернень в тому числі й від військовослужбовців строкової служби. І на ці звернення реагують„, – зазначив Лебідь

Командувач Нацгвардії уточнив, що, за його даними, таких звернень від Рябчука не було ані щодо нього самого, ані щодо інших військових.

 

Коментарі

Інші новини по темi