Повідомити про помилку

МЗС Литви направило в Білорусь ноту протесту через прикордонників, які порушили кордон

18 серпня 2021 14:42
Події
views 208
shares 14
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

У середу, 18 серпня, Міністерство закордонних справ Литви направило в Білорусь ноту протесту. Білоруські прикордонники напередодні незаконно перетнули кордон Литви. Про це повідомляє пресслужба МЗС Литви.

Зокрема, МЗС зажадало від влади Білорусі якомога швидше вжити всіх необхідних заходів для того, щоб подібні інциденти не повторювалися в майбутньому.


Як повідомили в МЗС, вчора 12 білоруських офіцерів в екіпіровці ОМОНу спробували силою заштовхати на метр на територію Литви групу з 35 мігрантів біля прикордонного бар'єра Вареносского прикордонного округу Державної прикордонної служби, в районі прикордонного бар'єра Гінтарас Жагуніо, в Шальчінінкайском районі.


«Такі дії є нахабною провокацією і грубим порушенням положень Литовсько-білоруської Угоди про правовий режим литовсько-Білоруського державного кордону»
, — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що заступнкик держсекретаря США Венді Шерман висловила підтримку Литві через ситуацію з потоком нелегальних мігрантів. Вона закликала Олександра Лукашенка негайно припинити організацію потоку іноземців з Білорусі в Литву.

«Закликаючи режим Лукашенка негайно припинити кампанію з організації незаконних потоків мігрантів через його кордони», — йдеться в заяві Держдепу.


Представниця Державного департаменту також вчергове висловила підтримку США білоруському демократичному руху, чимало представників якого знайшли притулок у Литві.

Президент Литви Гітанас Науседа 13 серпня підписав указ, який передбачає направлення до кордону військовослужбовців збройних сил для протидії подальшим випадкам нелегальної міграції. Науседа підписав указ про розширення повноважень військових у прикордонній зоні на запит парламенту.

Це рішення дозволяє військовим зупиняти і обшукувати людей та транспортні засоби, а також використовувати неуточнене «спеціальне обладнання». 

Коментарі

Інші новини по темi