Повідомити про помилку

Китай може окупувати Тайвань за кримським сценарієм, — міністр оборони Японії

25 жовтня 2021 00:15
Китай
views 399
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляє NikkeiAsia.

Молодший брат Сіндзо Абе, чинний міністр оборони Японії  Нобуо Кіші заявив про те, що Китай може атакувати Тайвань за кримським сценарієм на форумі Центру стратегічних і міжнародних досліджень (Вашингтон).

«Вторгнення може початися так, що ніхто цього не усвідомлюватиме, а війну можна вести без використання військових сил„, — заявив він.

Читайте також. Тайвань готується до війни з Китаєм, — глава МЗС

Завуальовано посилаючись на останні кроки комуністичного Китаю щодо Тайваню, міністр оборони Японії вказав на спробу анексії Криму Росією як приклад того, як вторгнення може початися без розгортання військ.

Вчинок Росії був незаконною анексією Криму, сказав Нобуо Кіші 22 жовтня у відеозверненні до 18-го симпозіуму Центру стратегічних і міжнародних досліджень США (CSIS) і Nikkei.

Міністр додав, що контроль інформації та кібератаки стали помітними ще до того, як російські війська взяли під контроль Кримський регіон у 2014 році.

«Потужні країни продовжують зміцнювати свою військову міць, щоб отримати домінування в космосі та кіберпросторі», – сказав Кіші.

«Північна Корея має не тільки існуючі ракети, але й передові технології. Демократія в небезпеці всюди у світі„, — додав японський міністр оборони.

Народний депутат країни Ігор Луценко прокоментував заяву міністра, відзначивши, що гібридними силами Китаю є його рибальський флот.

«30 березня цього року Філіппіни змушені були підняти у повітря винищувачі. Які, утім, нічого не змогли зробити проти кількох сотень немаленьких риболовецьких суден під прапорами Китаю, котрі за офіційною версією КНР „ховалися від негоди“ у виключній економічній зоні Маніли», - навів приклад Луценко.

Тоді міністр оборони Філіппін Дельфін Лорензана на заяву КНР заявив наступне:

«Я не дурень, там відмінна погода. Заява Пекіна про те, що там судна вирішили сховатися від шторму — брехня. Прибирайте свої кораблі!»

«Так звана Берегова охорона Китаю (її нині очолюють найбільш досвідчені генерали, котрих перевели з військово-морського флоту) – формально структура забезпечення правопорядку, на кшталт поліції. Берегова охорона з 2018 року підпорядкована народній поліції Китаю, яка також знаходиться в підпорядкуванні Центрального військового комітету з 2018 року, тобто є фактично складовою частиною збройних сил країни.

У фактичному підпорядкуванні цієї охорони є десятки тисяч (а можливо, і сотень тисяч) так званих „рибалок“, котрі пересуваючись на риболовецьких суднах, здатні захопити прибережні території, урядові будівлі, поміняти прапори, забезпечити діяльність місцевих лояльних до КНР чиновників і депутатів», — пише Луценко.
 
За його словами, у 1949 році саме за допомогою риболовецького флоту комуністи вибили гоміньданівців з острову Хайнань.

 

Коментарі

Інші новини по темi