Повідомити про помилку

Стефанчук та Зеленський підписали закон про деолігархізацію

5 листопада 2021 22:57
Зеленський
views 142
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про підписання президентом Зеленським закону про деолігархізацію повідомили в ОПУ.

Зеленський невідкладно підписав ухвалений Верховною Радою Закон № 1780-ІХ «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Закон встановлює «чіткі критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками».

Зокрема, особою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), вважатиметься фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

1) бере участь у політичному житті;

2) має значний вплив на засоби масової інформації;

3) є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище;

4) підтверджена вартість активів особи та суб'єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Зокрема, під дію закону про олігархів гіпотетично може потрапити Володимир Зеленський (якщо правоохоронці доведуть приналежність йому $40 млн на офшорах, оприлюднених у Pandora Papers) або Нестор Шуфрич.

Втім, у Зеленського анонсували, що у список потраплять 13 осіб, не назвавши імена.

Читайте також. Шуфрич придбав 60% частки «Першого незалежного»: тепер олігарх за новим законом

Обов'язок подання декларації про контакти з олігархами або їхніми представниками поширюватиметься на всіх посадових осіб, від рішень яких залежать доля суспільства чи державні рішення.

Нагадаємо, 3 листопада Рада ухвалила поправки до закону про олігархів. Правову колізію, створену поправкою Разумкова вирішили. Його пропозицію прибрали. Нагадаємо ексспікер пропонував, щоб статус олігарха визначала не Рада національної безпеки та оборони, а НАЗК.

На законопроект Зеленського критично відреагували у світі.

Так, Андерс Ослунд, провідний міжнародний експерт з питань національних економік України, Росії та країн колишнього СРСР, професора Джорджтаунського університету, старшого наукового співробітника Atlantic Council та Інституту Петерсона, який напряму порівняв ініціативу Володимира Зеленського з кроками Володимира Путіна на початку його шляху до абсолютної влади у 2000-х. 

З критикою закону виступив американський публіцист Ніл Фергюсон.

Фарід Закарія, в минулому головний редактор видання Foreign Affairs, головний редактор Newsweek International, багаторічний ведучий CNN заявив, що законопроект про деолігархізацію створює ризик для вільного функціонування ЗМІ й свободи слова в Україні.

Також закон розкритикувала омбудсмен Денисова.

 

 

Коментарі

Інші новини по темi