Повідомити про помилку

«Вагнергейт»: Бурба дав свідчення ТСК. «Демсокира» та РОК влаштували акцію під час засідання

25 вересня 2021 01:06
Події
views 1762
shares 29
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

24 вересня відбулось засідання ТСК, яке його голова, Мар'яна Безугла, обіцяла провести у вівторок, 21 вересня. Про деталі вона повідомила на брифінгу. 

Комісія провела слухання не в приміщенні комітетів Ради. Голова ТСК Мар'яна Безугла на брифінгу розповіла, що через втручання опозиційних депутатів — на комісію прийшли депутат від «ЄС» генерал Забродський та нардеп «Голосу» Роман Костенко — комісія змушена була шукати приміщення з більшою секретністю. Засідання провели в будівлі ГУР МО. 
Безугла повідомила, що засідання комісії тимчасово припиняють. Наступне слухання щодо Іловайської трагедії пройде щонайменше через иждень. До цього часу опрацьовуватимуть свідчення ексголови Головного управління розвідки Василя Бурби.

Нардепів від парламентської опозиції вкотре не допустили на слухання.

Журналістка на брифінгу попрохала прокоментувати голову Тимчасової слідчої комісії ВР від фракції «Слуга народу» Мар'яну Безуглу заяву журналіста Bellingcat Христо Грозєва, який заявив, що операція щодо захоплення «вагнерівців» зірвалась через відкладення рішенням керівництва України і запитала чому ТСК не допитала президента Володимира Зеленського та голови його Офісу Андрія Єрмака.

«Тобто, що ви маєте на увазі щодо рішення керівництва України?» — сказала Бузугла.

«Те, що він в інтерв'ю радіо „НВ“ зазначив, що операція зірвалась саме тому, що вона була відкладена рішенням керівництва України„, — відповіла журналістка.

«Це позиція журналіста. Як ми бачимо вже знову ж таки від інших незалежних розслідувачів, ми маємо позицію, що можливо мала місце та чи інша помилка в разі того, що мав місце той спеціальний захід. І та помилка — на якому рівні (відбулася, — ред.) — як раз таки ТСК і розбирає„, — відповіла голова ТСК.

Вона додала, що відповідна інформація буде у проміжному звіті ТСК.

За її словами всі заяви опозиційних депутатів щодо недопуску їх до засідань ТСК не мають під собою змісту.

«Знову ж таки, запрошую опозиційні фракції стати членами ТСК. Будь ласка, це займе 10 хвилин на оформлення листа і повне сприяння від голови ТСК по оформленню і подальшому опрацюванню змін до постанови, які дадуть змогу їм повноцінно брати участь. Але тим не менше, беручи до уваги таку позицію, коли один раз приходять одні народні депутати, другий раз — другі, не будучи членами ТСК, вони вимагають участі... Ми маємо забезпечити відповідний безпековий режим„, — заявила Безугла, додавши, що це продиктовано намаганням «убезпечитись від зливів».

Активісти звернулись до голови ТСК:

«Пані Мар'яно, скажіть, будь ласка, ми разом з Рухом опору капітуляції — Демократична сокира — подали до ДБР заяву з приводу злочину щодо зливу спецоперації по „вагнерівцям“. Потім ДБР чомусь нас ігнорувало. Ми пішли до суду. Виграли суд. І тепер, ви кажете, що відкрили (провадження, - ред.), але насправді в нас немає ЄРДР (номеру справу у Єдиному реєстрі досудових розслідувань, — ред.), нічого немає, з цього приводу. Далі. Ми пішли до Офісу генерального прокурора говорити про злочинну бездіяльність Державного бюро розслідувань. І,нажаль, Офіс генерального прокурора теж проігнорував. Ми пішли до суду, виграли цей суд і Офіс генерального прокурора теж ігнорує рішення суду. Тобто два органи державної влади на даний момент „кришують“ злочинців, які „злили“ цю операцію і відповідно в мене питання, чи можете ви це прокоментувати і, дивіться, зараз ТСК — це переважно — більша кількість людей, яка там є - це це „слуги народу“. Скажіть, будь ласка, чи можемо ми, якщо вже два органи державної влади „кришують“ президента... Чи можемо ми довіряти ТСК, якщо переважна більшість — це люди зі „Слуги народу“. Тобто — люди, які є фактично людьми президента. Дякую„, — виголосив активіст «Демсокири» Владислав Гребельник.

«Знаєте, я на вас дивлюся, мені жаль, що настільки патріотична і проактивна молодь стає якраз інструментом тієї спецоперації Росії, яка ведеться по дезінформації і по руйнуванню Української влади. Які у вас там плакати? '111' стаття, тощо-тощо. А ви усвідомлюєте те, що ви є інструментами Росії в протидії Україні, — відповіла Безугла.

Активіст спробував відповісти нардепу, втім, вона його перебила.

«Я вам поясню, в чому є різниця між свідомим, тому, що я не допускаю, що ви є свідомим агентом РФ, — ви є інструментом. Тому що фактично в такому якомусь політичному колі вас запросили, можливо щось пообіцяли. Я не знаю, що пообіцяли і на якому рівні. І, фактично, вас використовують для того, щоб руйнувати українську державу„, — сказала голова ТСК.

«Ви дасте відповідь на питання?» — запитав активіст.

«Я зазначила, які безпосередньо кримінальні провадження, а тепер подумайте, хто заставив вас хто зманіпулював вами, щоб таке кримінальне провадження було введено і чиїм інструментом і в чиїх руках ви безпосередньо є. А ви ж в університетах навчаєтесь, так? Ви ж майбутнє взагалі. Не можна ставати інструментом ворожої країни», — сказала Безугла.

Нагадаємо, 20 вересня голова ТСК ВР по «вагнерівцям» Мар'яна Безугла перервала засідання посеред доповіді ексочільника ГРУ Василя Бурби та заявила, що слухання переносять на 21 вересня. Причин перерви вона не пояснила. 

Нардеп «Голосу», ветеран російсько-української війни Роман Костенко заявив, що Бурбу перервали, коли той «дійшов до надзвичайно важливої частини своєї доповіді».

Журналіст Юрій Бутусув уточнив, що за його інформацією, Бурба саме мав розповідати про те,  хто і за яких обставин дав команду перенести спецоперацію.

Коментарі

Інші новини по темi