Повідомити про помилку

Антитютюнове законодавство в Україні не оновлювалося понад дев'ять років і потребує змін – ЗМІ

1 листопада 2021 11:33
Економіка
views 194
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Верховна Рада планує в середу розглянути в сесійній залі антитютюновий законопроєкт №4358, який запроваджує європейські вимоги до захисту населення від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння відповідно до євроінтеграційної директиви 2014/40/ЄС та рамкової конвенції ВООЗ з боротьби з тютюном. Про це 1 листопада пише агентство «Українські новини».

Автори статті зазначають, що завдяки впровадженню норм, передбачених директивою, у ЄС вдалося знизити куріння серед дітей на 20% та серед населення віком від 15 років – на 12,5%.

«Показовим є той факт, що в першому читанні законопроєкт №4358 підтримали переважною більшістю всі фракції та депутатські групи парламенту – 339 голосів, а це більше ніж конституційна більшість. Протягом останніх років рівень куріння в Україні тримається на рівні 22–23%, а серед дорослих курців – 7,2 млн українців. Як свідчить Глобальне опитування молоді щодо тютюну (GYTS), близько 15% усіх підлітків віком 13–15 років вживають тютюнові вироби», – пише агентство.

Норми законопроєкту передбачають обмеження на застосування маркетингових технологій, спрямованих на підвищення привабливості тютюнових виробів, стимулювання продажу та створення ілюзії меншої шкоди.

Журналісти перерахували нововведення, що передбачає документ:

- куріння пристроїв для нагрівання буде заборонено в усіх місцях, як це вже відбулося із сигаретами та електронними сигаретами (зокрема у школах, лікарнях, закладах харчування, робочих місцях) – бездимне середовище в Україні буде збережено;

- буде введено заборону реклами електронних пристроїв для куріння – безпечного куріння немає;

- буде введено медичні попередження на пачках електронних пристроїв для куріння, а на цигарках медичне попередження збільшиться до 65% від розміру упаковки;

- буде заборонено продаж цигарок зі смаками та ароматом (наприклад, фруктів, ягід чи солодощів) – це діє як своєрідний «гачок» і приманює дітей до куріння.

«Антитютюнове законодавство в Україні не оновлювалося понад дев'ять років і потребує змін, аби захистити майбутні покоління від куріння. Зважаючи, що від хвороб, пов'язаних із курінням в Україні, помирає 85 тис. осіб щороку і ці додаткові смерті, хвороби і більш рання непрацездатність курців обходяться українській економіці щороку в понад $3 млрд. Неважко порахувати, що кожен день гальмування антитютюнового законопроєкту коштує 233 життя для України», – підсумували «Українські новини».

Коментарі

Інші новини по темi