Повідомити про помилку

Найжорстокіший теракт в історії: що сталося в США 11 вересня

11 вересня 2021 10:20
Події
views 410
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Рівно 20 років тому в США стався найбільший теракт у світовій історії. Загинули близько 3 тисяч людей. Ще 2,5 тисяч американських військових віддали життя під час місії в Афганістані. Напередодні 20-ї річниці трагедії військовослужбовці повернулися додому, таліби знову захопили владу в Афганістані, а родичам загиблих у теракті пообіцяли розкрити секретні матеріали розслідування.

Як усе відбулося?

Групи викрадачів-самогубців в один і той же час захопили чотири пасажирські лайнери, які в той момент перебували над східним узбережжям США. Два літаки спрямували на найвищі будівлі в Нью-Йорку – Всесвітній торговельний центр. У вежах спалахнула пожежа, відрізавши шлях до порятунку людям на верхніх поверхах. Приблизно через дві години обидва хмарочоси обвалилися.

Третій літак був спрямований у західний фасад будівлі Пентагону в передмісті Вашингтона. А пасажири четвертого лайнера вчинили опір загарбникам, і в підсумку він впав у полі в штаті Пенсильванія. Припускається, що терористи хотіли скерувати літак у будівлю Конгресу.

 

Ще один літак упав у полі в штаті Пенсільванія. Члени екіпажу і пасажири вели боротьбу з терористами, тому останнім не вдалося долетіти до пункту призначення. Ймовірно, їх метою була будівля Капітолію або Білий дім.
 

На борту чотирьох літаків, крім 19 терористів, знаходилися 246 пасажирів і членів екіпажу. Всі вони загинули.


Всього трагедія забрала життя 2977 осіб, 24 зникли безвісти, ще тисячі людей отримали поранення.

 
Хто організував атаку?

 

Атаку спланували лідери організації «Аль-Каїда», які в той момент ховалися на території Афганістану. Глава терористів Усама бен Ладен звинувачував США і їхніх союзників у розпалюванні конфліктів в ісламському світі.

 
Американська влада вважає, що напад готувався протягом п'яти років. План викрасти літаки і скерувати їх на важливі об'єкти інфраструктури належав пакистанцю Халіду Шейху Мохаммеду, і в 1996 році він розповів про свою ідею бен Ладену.

Спочатку бойовики планували атакувати атомні електростанції, але від цього плану відмовилися через непередбачувані наслідки. А виконавців терактів відбирали за особливим принципом: у кожній із чотирьох груп був один професійний пілот і кілька головорізів, які повинні були знешкодити екіпаж.

Війська НАТО увійшли до Афганістану

Події 11 вересня 2001 року розділили історію США на до і після. У народі їх називають просто "9/11". Трагедія змусила Штати та багато інших країн переглянути і посилити антитерористичне законодавство, правила безпеки в аеропортах, розширити можливості правоохоронних органів і розвідки для запобігання подальших терактів.

 

Відразу ж після нападу ФБР почало найбільше кримінальне розслідування в історії Америки.

 

Вашингтон оголосив про початок операції, метою якої було упіймання бен Ладена та інших керівників «Аль-Каїди» і видача їх американському правосуддю. Це стало головною причиною для введення військ США в Афганістан. Таке рішення прийняв американський президент Джордж Буш-молодший.

 

У цей час Афганістан був п'ять років під контролем Талібану. Цей ісламістський рух встановив у країні найсуворіші норми шаріату. Режим талібів ввів суворі заборони для жінок, дискримінацію релігійних і етнічних меншин, масові репресії і страти. «Аль-Каїда» базувалася в Афганістані і перебувала під покровительством талібів, які відмовлялися видати американцям Усаму бен Ладена.


Міжнародна місія в Афганістані призвела до швидкого падіння Талібану. Протягом 20 років війська НАТО намагалися впровадити в країні демократичні політичні процеси, проводити вільні вибори, захищати права жінок, зокрема їх можливість повноцінно вчитися, працювати і брати участь у суспільному житті країни. Також за цей час були сформовані національні сили безпеки Афганістану.

 

Протягом всіх 20-ти років таліби намагалися повернути під свій контроль окремі провінції країни.

 

Місія в Афганістані закінчилась

 

У лютому 2020 року екс-президент США Дональд Трамп уклав з Талібаном угоду, згідно з якою Штати виведуть війська з Афганістану. Переговори афганського уряду з Талібаном повинні були вирішити подальшу долю країни.

 

Вже 14 квітня 2021 року Америка та її союзники повідомили, що з 1 травня цього року почнуть виводити війська з Афганістану. Тоді президент США Джо Байден заявив, що американські військовослужбовці будуть залишати Афганістан поступово, в неквапливій манері, дотримуючись заходів безпеки. І попередив талібів, що в разі нападу, американська армія буде захищатися, використовуючи всі доступні засоби.

 

Планувалося, що американські війська повністю покинуть країну до 20-ї річниці теракту. Так і сталося. Останні військовослужбовці були евакуйовані 31 серпня.

 

«Ми закінчили 20-річну місію в Афганістані. Найтривалішу місію в нашій історії... Ми евакуювали 123 тисячі осіб», — підсумував президент.

Коментарі

Інші новини по темi