Повідомити про помилку

Кінець місії США в Афганістані: у країні тепер повністю господарює Талібан

31 серпня 2021 10:15
Політика
views 705
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Аеропорт столиці Афганістану Кабула на даний момент перейшов під повний контроль радикального руху «Талібан», який захопив владу в країні. Це сталося після того, як його покинули військові Сполучених Штатів. 

Генерал морської піхоти США Френк Маккензі заявив про повне виведення військ з Афганістану на брифінгу в Пентагоні після того, як останні військові, відправлені для евакуації американців та афганців, вилетіли з Кабула.

«Я тут, щоб заявити про завершення нашого виходу з Афганістану та припинення військової місії з евакуації американських громадян», - заявив він.


Маккензі зазначив, що останній рейс вилетів з міжнародного аеропорту імені Хаміда Карзая за хвилину до півночі. З території аеропорту Кабула також виведені всі інші іноземні сили.

Угруповання «Талібан» відзначило вихід американських військових святковим залпом, заявивши, що афганці отримали «повну незалежність».

Байден у своїй заяві відзначив, що американська армія «здійснила наймасштабніше вивезення повітрям в історії США».

«Відтак наша 20-річна військова присутність у Афганістані завершена», – заявив він.

За словами президента, США продовжать працювати разом із міжнародними партнерами над забезпеченням безпечного виїзду для американців, афганців, яким загрожує небезпека, та іноземних громадян, які захочуть залишити Афганістан.

«Талібан» пообіцяв безпечний коридор для виїзду, і світ прослідкує за дотриманням цього зобов'язання. Воно включатиме продовження дипломатичної роботи в Афганістані та координацію з партнерами у регіоні для відновлення роботи аеропорту, що дозволить поїхати тим, хто цього хоче, та доставити гуманітарну допомогу для людей Афганістану", – сказав Байден.

За словами генерала Маккензі, представники "Талібану", із яким Вашингтон мусив співпрацювати для вивезення військових та цивільних, були "дуже прагматичними та діловими" під час евакуації. Він додав, що Сполучені Штати були змогли евакуювати "переважну більшість" американських громадян, які хотіли виїхати – за оцінками, близько 6 тисяч.

При цьому тисячі афганців, які хотіли виїхати із країни, залишилися позаду на тлі того, як евакуаційні операції стали небезпечнішими після вибухів біля аеропорту, влаштованих угрупованням "Ісламська держава". Внаслідок нападу загинули десятки афганців та іноземців, у тому числі 13 американських солдат.

Коментарі

Інші новини по темi