Нарешті у політичному житті України в черговий раз розставили крапки на «І».

20 червня Конституційний суд визнав конституційним указ президента Володимира Зеленського про призначення дострокових виборів Верховної Ради на 21 липня.

Як повідомили ЗМІ, так за це проголосували 11 із 17-ти суддів КСУ.

Що ж, можна записати одну «перемогу» на рахунок президента Зеленського. Але все не виглядає так однозначно.

Бо є декілька важливих моментів та наслідків цієї ухвали КСУ, та цієї «перемоги».


1. КСУ визнав конституційним указ президента про розпуск Ради. Тобто, дострокові вибори — законні. КСУ визнав, що президент В.Зеленський був правий: в Раді не було коаліції. А ті, що стверджували протилежну точку зору, обдурювали народ Україні та світову спільноту. Виходить так.

2. Визнавши, що в Раді не було коаліції, КСУ по суті заявив про узурпацію влади в Україні з березня 2016 року. Стаття 5 Конституції України, статті 110, 225 ККУ. По них звинувачують В.Януковича.

Якщо не було коаліції на момент формування уряду В.Гройсмана, то відбулося незаконне отримання влади групою осіб. У цій ситуації – ну дуже великою групою осіб. Більшою, аніж так звана «сім'я» Януковича.

Тепер під ці статті підпадають: попередній президент України П.Порошенко та його команда, керівництво ВР, всі народні депутати з фракцій БПП та НФ, прем'єр-міністр В.Гройсман, віце-прем'єр-міністри, міністри, генпрокурор Ю.Луценко, прокурори, керівники СБУ періоду 2016-2091 року. Крім того, не заважали узурпації влади і навіть голосували за закони та постанови від узурпаторів народні депутати фракцій «Самопомочі», «Батьківщини», Радикальної партії Ляшка, депутатських груп. Лише «Оппоблок» не був співучасником узурпації влади в період 2016-2019 років.

3. Президент В.Зеленський як гарант Конституції тепер не може не реагувати належним чином на встановлений Конституційним судом України факт узурпації влади. Іншими словами, президент не може не ініціювати розслідування злочину, який кваліфікується статтями Кримінального кодексу України. Якщо Зеленський цього не робитиме, то це означатиме або його змову з узурпаторами, або некомпетентність його команди та невідповідність дій заявленим принципам. Бо гарант Конституції вже не може далі вважатися гарантом Конституції, якщо не буде переслідування масштабного вчинення «конституційного злочину» проти держави Україна.

4. Відповідно з рішенням КСУ початком настання терміну узурпації влади можна вважати день, який є наступним після завершення 30-денного терміну після виходу з коаліції фракцій «Самопомочі», «Батьківщини», Радикальної партії Ляшка. Тобто, після 30 днів від того моменту, коли від попередньої коаліції залишилися лише фракції БПП та НФ.

5. Також виходить, що закони та постанови, затвердженні під час періоду узурпації, не можна вважати чинними. Бо вони прийняті і підписані узурпаторами. Те саме стосується постанов та рішень КМУ. Також, підлягають ревізії усі ратифікації, здійснені Верховною Радою в період узурпації.

Якщо президент В.Зеленський відмовиться від покарання за вчинення тяжкого «конституційного злочину», то президент В.Зеленський повинен вчинити у відповідності з чесністю, яку він декларує, — повинен піти у відставку.

Володимир Воля,

політичний експерт УІАМП, міжнародник, магістр державного управління

20 червня 2019 р.