Так званий «День пабєди» — один із засобів пропаганди проросійських сил в Україні.

Після революції Гідності та початку російсько-української війни на сході України, проросійські сили використали 9 травня як свято совєтських та російських окупантів в Україні.

Дія перша. «Г̶е̶о̶р̶г̶і̶ї̶в̶с̶ь̶к̶а̶ Колорадська стрічка»

Як відомо колорадська стрічка стала символом політики Путіна в Україні. Проросійські бойовики на сході України активно використовують її у своїй символіці. З рештою у 2014 році ця стрічка активно закріпилася як символ антиукраїнських проросійських сил.

То що воно і з чим їдять?

Насправді ця стрічка немає нічого спільного з подіями другої світової війни, і головне з так званими «днем перемоги».
Формування символу «Георгіївська стрічка» має тривалу та складну історію. Уперше вона з'являється на ордені святого Георгія, заснованому Катериною ІІ у 1769 році.

Орден став вищою військовою нагородою Російської імперії і видавався офіцерам за особливу мужність у бою. Пізніше сформувався цілий комплекс нагород, пов'язаний зі святим Георгієм: орден, медаль, хрест, прапор. Їх супроводжувала георгіївська стрічка, що, згідно з офіційними статутами, складалася з трьох чорних та двох жовтих смужок. Допускалося також використання оранжевого кольору замість жовтого.

Найбільш вірогідною є версія, що гама стрічки була взята з чорно-жовто-білого прапору Російської імперії.

Після приходу до влади більшовиків у 1917 році, георгіївські нагороди припинили офіційне існування. Ними продовжували нагороджувати лише представники білогвардійського руху. Доречі, щодо розвінчання міфу «дєди с етай лєнтай ваєвали» — георгіївськими кавалерами були начальник главка козачих військ Третього Рейха генерал Петро Краснов, группенфюрер СС Рудольф Бангерський, член Комітету звільнення народів Росії майор Олександр Альбов, группенфюрер СС Андрій Шкуро. Особливо значною була кількість нагороджених у Руському корпусі, що воював у Югославії.

Звісно після того як в Росії почали використовувати цю стрічку як символ «Можем павтаріть» українці не захотіли мати щось спільне з хворою імперською душею. Отже все частіше українці імпонували європейському маку з слоганом «Ніколи знову».

Цим і скористався Путін, активно подаючи це під соусом «дєди ваєвали», «єта наша історія» і тд. І як згадувалося вище він використав цей символ у своїх окупаційних військах в Україні.

Дія друга. «Безсмертний полк»

Безсмертний полк — проросійська акція, хода з портретами учасників другої світової війни на боці радянського союзу.
З початку акції не користувалася великою популярністю навіть в Росії. Однак, з початком російської збройної агресії проти України та російської анексії Криму, ця акція стала одним із способом ескалації ситуації в Україні. Додавши портрети вбивць української нації та слогани «слава савєтскаму народу» Росія активізувала проведення даної акції 9 травня у всіх містах України. Громадські організації, які виступали організаторами в Україні отримували напряму фінансування з Росії у вигляді грантів. Кожна така хода викликала великі обурення в Україні, оскільки її учасники посягають на територіальну цілісність нашої держави.

Цього року було все те саме, та сама заборонена радянська символіка, ті самі ворожі гасла в бік українців. Щоправда кількість колорадських стрічок значно зменшилась, як і намірів посперечатися з проукраїнськими групами, зрозуміло, що воно боляче та шкідливо для здоров'я. Щодо правоохоронних органів, то в цьому році вони були надзвичайно м'які, викрики «Путіна сюди нада», «Скоро повторим» і тд закінчувалися закликами примирення з боку поліцейських. Перевірка на вході була найм'якішою за останні роки для сепаратистів, однак деяких націоналістів перевіряли більш ретельно, вимагаючи пред'явлення документів. Незрозумілою було і те, що в цьому році поліція повністю зняла охорону в парку слави, де кількість порушників була знана більшою. Їх роботу знову виконували небайдужі націоналісти.



Цілком очевидно, що колись цю акцію буде використано Путіним як «волевиявлення» російськомовного населення України. Відтак сценарій Донецька та Луганська може повторитися і в інших українських містах.

Підсумовуючи думаю, що кожному нормальному громадянину зрозуміло, що такі «акції» мають бути заборонені українськими судами. А саме 8-9 травня v символізувати день пам'яті жертв другої світової війни.