Повідомити про помилку

Як пройшла перша зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена: подробиці

2 вересня 2021 10:05
Політика
views 1042
shares 9
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Президент України Володимир Зеленський у США провів зустріч з американським лідером Джо Байденом. Глави двох держав провели двогодинні переговори у Білому домі.

Розпочалася зустріч двох лідерів невеликими заявами у присутності представників ЗМІ. Першим виступив Байден, заявивши про підтримку суверенітету та територіальної цілосності України. Він також зазначив, що «з нетерпінням чекає можливості повернутися коли-небудь» в Україну.

Зеленський, у свою чергу, окреслив пріоритетні теми переговорів (безпека, зокрема енергетична, та економічний блок). Президент України також повідомив, що передав Байдену список понад 450 ув'язнених, які утримуються на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму, а також у РФ. Після цього переговори продовжилися, але вже без журналістів.

Ще під час зустрічі Офіс президента опублікував текст спільної заяви України та США щодо стратегічного партнерства. У документі, зокрема, зазначається, що зв'язки між Україною та США є міцнішими, ніж будь-коли.

«Після тридцяти років з моменту відновлення Україною своєї незалежності зв'язки між Україною та Сполученими Штатами є міцнішими, ніж будь-коли. Наші спільні цінності та відданість Європі, яка є цілісною, вільною, демократичною та перебуває в мирі, є основою нашого стратегічного партнерства. Ми працюємо разом над реагуванням на спільні глобальні виклики, включно з енергетичною безпекою та диверсифікацією, зміною клімату та пандемією COVID-19.

Наші відносини є наріжним каменем для безпеки, демократії та прав людини в Україні та в усьому регіоні. Ми віддані реалізації Україною глибоких і всеосяжних реформ, необхідних для втілення її європейських та євроатлантичних прагнень. Ми також єдині у нашій відданості суверенітету й територіальній цілісності України з огляду на російську агресію, що триває.

Успіх України має центральне значення для глобальної боротьби між демократією та автократією. Коли ми спільно стикаємося з цим викликом, ми стоїмо пліч-о-пліч та маємо оптимізм стосовно наших амбітних спільних цілей щодо просування демократії, забезпечення справедливості, покращення добробуту та зміцнення безпеки України. Україна досягла прогресу в розбудові доброчесних інституцій та має намір, за підтримки США, продовжувати протидію корупції, забезпечувати підзвітність, захищати права людини, реалізовувати прагнення своїх громадян та створювати сприятливі умови для залучення прямих іноземних інвестицій і стимулювання зростання.

Україна й Сполучені Штати активізують Комісію стратегічного партнерства (КСП), яка буде переорієнтована та забезпечена ресурсами для подолання викликів 21-го століття. Для того щоб відзначити підвищений статус нашого партнерства, Міністр закордонних справ України та Державний секретар США мають намір затвердити нову Хартію на засіданні КСП цієї осені у Вашингтоні», — йдеться у повідомленні.

Отже, у заяві вказано, що:

- Україна й США активізують Комісію стратегічного партнерства, засідання якої відбудеться восени у Вашингтоні. Там міністр закордонних справ України та державний секретар США затвердять нову Хартію.

- США разом з Україною будуть працювати над тим, щоб притягнути Росію до відповідальності за її агресію.

- США ніколи не визнають анексію Криму, підтверджують повну підтримку міжнародних зусиль, включно з тими, що вживаються в нормандському форматі. США також підтримують Кримську платформу та закликають Росію виконати зобов'язання щодо припинення вогню на сході України та по-справжньому брати участь у врегулюванні конфлікту для завершення війни.

- США підтримують право України обирати свій власний зовнішньополітичний курс вільно від зовнішнього втручання, включаючи питання вступу до НАТО.

- США нададуть Україні допомогу у розмірі 60 млн доларів, що включає бронебійні системи «Джавелін» та інше оборонне летальне й нелетальне обладнання.

- У жовтні Україна та США проведуть у Києві засідання українсько-американського Кібердіалогу для сприяння двосторонньому співробітництву в галузі кібербезпеки.

- Україна та США домовилися про підтримку безпечного цілодобового зв'язку через Національний центр США зі зменшення ризику ядерної небезпеки.

- Україна та США виступають проти «Північного потоку-2», який розглядається як загроза для європейської енергетичної безпеки.

- США мають намір надати Україні додаткову допомогу для боротьби з коронавірусом. Зокрема, буде виділено додаткові 12,8 млн доларів.

- Цього року уряд США надасть Україні додаткові 45 млн доларів гуманітарної допомоги.

Коментарі

Інші новини по темi