Повідомити про помилку

Рада Україна-Туреччина, виробництво Bayraktar: головне із зустрічі Ердогана та Зеленського

3 лютого 2022 17:53
Політика
views 361
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган провів переговори з українським президентом Володимиром Зеленським. Україна та Туреччина підписали угоду про зону вільної торгівлі.

Також підписано низку інших угод. Серед них про співпрацю:

- у сфері молодіжної політики;

- у сфері правоохоронних органів;

- у сфері високих військових технологій – документ передбачає будівництво в Україні заводу з виробництва безпілотників Bayraktar.

- меморандум із технічного співробітництва між Податковою службою України та Адміністрацією доходів Туреччини. А також план дій щодо взаємного визнання авторизованих програм національних митних операторів;

- меморандум про порозуміння між українським Центром стандартизації та Турецьким інститутом стандартів.


Заява Зеленського

Зеленський назвав підписання угоди історичним моментом, зазначивши, що це нові можливості бізнесу, прибутки, інвестиції та робочі місяця.

«Є речі більш важливі, це безпека та мир, тому виклики, які постають, та їх подолання були основною темою нашої зустрічі. Сьогодні активно розвивається співпраця у сфері інвестицій, будівництва, авіаційної сфери – створення спільних підприємств із виробництва безпілотників Bayraktar в Україні», — додав Зеленський, подякувавши Ердогану за активну участь Туреччини у Кримській платформі та підтримку кримських татар. Він також подякував турецькому президентові за ініціативу стати посередником на переговорах із Росією.

«Окремо хочу подякувати за ініціативу стати посередником між Україною та Росією...Не важливо де поставити крапку в війні, важливо, щоб всі були готові до цього», — наголосив він.

Зазначмо, вранці міністр оборони Олексій Резніков виступив із брифінгом для ЗМІ, на якому розкрив деталі однієї з угод, яку сьогодні буде підписано з Туреччиною. Йдеться про будівництво в Україні заводу з виробництва безпілотників Bayraktar. Також планується створення центру навчання льотчиків, які керуватимуть дронами.


Заява Ердогана

У свою чергу Ердоган зазначив, що його візит припав на чутливий період і наголосив на підтримці територіальної цілісності України, включно з Кримом. Він додав, що Туреччина готова провести саміт із врегулювання на Донбасі в межах Мінських угод.

«Ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України разом із Кримом. Я підтримую пана Зеленського у його прагненні до переговорів (із Путіним). Туреччина готова робити все належне, щоб закінчилася криза двох країн. Ми з задоволенням приймемо саміт на рівні лідерів або технічних переговорів», — повідомив Ердоган.

Коментарі

Інші новини по темi