Повідомити про помилку

У Женеві завершилися переговори Ентоні Блінкена та Сергія Лаврова

21 січня 2022 13:57
Політика
views 865
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

У Женеві завершилися переговори держсекретаря США Ентоні Блінкена і міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. На ній обговорювалися так звані «гарантії безпеки» для РФ.

Зустріч тривала півтори години

Як пишуть російські ЗМІ, зустріч Блінкена і Лаврова тривала півтори години. На зустріч глав двох зовнішньополітичних відомств було закладено дві години. Отже, переговори тривали менше запланованого. чікується, що глави дипвідомств проведуть роздільні прес-конференції за її підсумками.

Що було на зустрічі

Сьогодні перед початком переговорів Блінкен заявив, що Захід прихильний діалогу, але готовий до жорсткої відповіді на агресію проти України. У Женеві сторони мали знову обговорювати вимоги Росії щодо «гарантій безпеки».

«Я радий можливості обговорити питання, включаючи зусилля з деескалації та запобігання російській агресії проти України. Я консультувався з союзниками і партнерами, ми прихильні шляху дипломатії і діалогу, але також прихильні швидкій і жорсткій відповіді, якщо Росія продовжить агресію», — заявив Блінкен.


Російський міністр Лавров у свою чергу заявляв, що не чекає від зустрічі з американським колегою прориву, але чекає відповіді на пропозиції щодо так званих «гарантій безпеки».

Нагадаємо, у грудні 2021 року російський МЗС опублікував проекти договорів з США і НАТО про так звані «гарантії безпеки». Головним чином, Москва наполягає на відмові від вступу України до НАТО в довгостроковій перспективі.

Російсько-американські консультації з цих питань пройшли 10 січня в Женеві. Також минулого тижня, 12 січня, в Брюсселі пройшло засідання Ради Росія — НАТО, а 13 січня «гарантії безпеки» обговорювалися на нараді Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Коментарі

Інші новини по темi