Повідомити про помилку

У ніч проти 31 жовтня Україна змінить час на «зимовий»

30 жовтня 2021 16:44
Суспільство
views 2960
shares 1
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Переведення годинника на зимовий час 2021 року в Україні відбудеться о 04:00 останньої неділі жовтня – в ніч із 30 на 31 жовтня. Стрілки потрібно буде перевести на одну годину назад.

Ще з 1981 року Україна двічі на рік змінює час. У кінці березня переходить на літній, а у кінці жовтня — на зимовий. Та цього разу зимовий час може стати постійним.

Руслан Стефанчук, ставши новим головою Верховної Ради, знову згадав про свою ідею скасувати переведення годинників і залишитись жити за зимовим, нібито природним для України часом. Торік він подавав такий законопроєкт і його навіть ухвалили у першому читання.

Але це трапилось на початку березня, за кілька тижнів до переходу на літній час. Ідея Стефанчука провалилась, а сам законопроєкт повернули на доопрацювання й повторне друге читаття.


Судячи з настрою спікера, Рада до нього скоро повернеться.

«Я думаю, що після того, як Україна перейде на зимовий час, ця дискусія знову має бути піднята», — сказав Стефанчук під час брифінгу кілька днів тому.

В останні роки багато держав відмовилися від такої практики, оскільки переведення стрілок, за даними науковців, порушує біологічні ритми людини, підвищуючи ризик серцево-судинних та імунних захворювань. Спроби скасувати сезонне переведення годинників були й в Україні.

Зокрема, 20 вересня 2011 року депутати Верховної Ради ухвалили постанову N 3755-VI «Про зміну порядку обчислення часу на території України», згідно з якою країна мала перейти на постійний літній час (часовий пояс UTC +3).

Проте через негативну реакцію на таку ініціативу з боку громадськості 18 жовтня 2011 року народні обранці визнали зазначену постанову такою, що втратила чинність.

Традицію переводити годинники у Європі запровадили після Першої світової війни. Метою було була економія електроенергії.

Переведення годинників улітку давало можливість довше користуватись денним світлом. Згодом ця потреба відпала, а у 1970-х, під час нафтової кризи, знову стала актуальною.

Сьогодні кризи теж трапляються, але світ давно винайшов інші дієві способи заощаджувати електроенергію. За оцінками чеських вчених, переведення годинників дозволяє заощадити лише 0,34% електроенергії.

Проблема пікових навантажень на електромережі у сучасному світі виникає радше через велику кількість побутових приладів. Тому в Польщі, наприклад, пробують починати робочий день у різні часи. Тобто заводи «прокидаються» о 7-ій, школярі — о 9-ій, магазини — не раніше 10-ої.

Переведення годинника створює багато незручностей для залізничників та авіадиспетчерів, які мусять постійно двічі на рік змінювати розклад рейсів.

Але головне, каже Стефанчук — це вплив цієї традиції на біологічні ритми та здоров'я українців. Свого часу про це говорила і колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун, а також різні дослідження.

«Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб», — писав Стефанчук у пояснювальній записці до свого законопроєкту.

Коментарі

Інші новини по темi