Повідомити про помилку

Зеленський звернувся до нації: назвав рішення РНБО та засудив дії Путіна

22 лютого 2022 02:26
Події
views 1859
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Зверненння Володимира Зеленського транслював Офіс президента.

«Ми залишаємось спокійними і впевненими у собі. За це хочу подякувати всім вам, нашим громадянам. Ви вкотре доводите — українці розумна і мудра нація. І попри все зберігає холодну голову, реагує спокійно, по-дорослому. Ми давно і до всього готові. Але причин для вашої безсонної ночі немає„, — заявив президент.

Зеленський зазначив, що Україна «однозначно кваліфікує дії останні РФ як порушення суверенітету та територіальної цілісності» нашої країни. Відповідальність за це покладається на політичне керівництво Росії.

Президент додав, що визнання «незалежності» маріонеткових режимів може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень в рамках «Норманді», і це руйнує усі зусилля дипломатії.

Він згадав, що увечері 21 лютого пройшло засідання РНБО. Водночас він поінформував, що обговорив ситуацію з канцлером Німеччини Олафом Шольцом та президентом Франції Емануелем Макроном, президентом США Джо Байденом, прем'єр-міністром Британії Борисом Джонсоном та президентом Євроради Шарлем Мішелем. Планується розмова з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

«Сьогодні МЗС України направило державам-членам Радбезу ООН запит на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайно провести консультації. Я ініціював скликання Радбезу ООН, спецзасідання ОБСЄ. Ми наполягаємо на повноцінній роботі СММ ОБСЄ для запобігання провокаціям та подальшій ескалації„, — сказав Зеленський.

Крім того, було ініційоване екстрене скликання саміту Нормандської четвірки. Зеленський наголосив, що Україна очікує від партнерів чітких і дієвих кроків підтримки.

«Важливо побачити, хто для нас справжній друг і партнер, а хто продовжить лякати РФ словами„, — наголосив президент і додав, що Україна віддана політико-дипломатичному регулюванню.

Зеленський додав, що кордони України захищені і створена система тероборони. Він наголосив, що відповідно до статті 51 статуту ООН Україна залишає за собою право на колективну самооборону.

«Як тільки ми побачимо зміну ситуації, зростання ризиків — ви будете про це все знати. Зараз немає причин для хаотичних дій. Зробимо все, щоб так і було надалі. Ми віддані дипломатичному шляху. Ми на своїй землі„, — підсумував Зеленський.

Водночас президент не обмовився про запровадження будь-яких санкцій, впровадження воєнного стану, розрив дипвідносин чи заборону на в'їзд росіянам.

Коментарі

Інші новини по темi