Повідомити про помилку

Україна припинить вивозити відпрацьоване ядерне паливо з АЕС в РФ: складуватиме в Зоні відчуження

11 серпня 2021 20:49
Події
views 282
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

11 серпня уряд затвердив державну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом на період до 2025 року. Програма передбачає відмову від вивезення відходів з трьох українських АЕС на зберігання у російське сховище. Це економитиме країні $200 млн щорічно.

«Донині Україна вивозила відпрацьоване ядерне паливо з трьох своїх АЕС в Росію, і це коштувало Енергоатому близько $200 млн щороку. Тепер ці кошти можна буде направляти на технологічний розвиток наших атомних станцій, а головне, що Україна більше не буде залежати від країни-агресора в питаннях атомної безпеки», — заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Відтепер відпрацьоване паливо з з трьох АЕС: Рівненської, Хмельницької та Південноукраїнської вивозитимуть на довгострокове зберігання до централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

ЦСВЯП розпочали будувати у 2017 році, а здали в експлуатацію в 2020. Передбачається, що сховище можна буде використовувати протягом 100 років. Сховищезбудувала американська компанія Holtec International із застосуванням найсучасніших безпечних технологій «сухого» зберігання.

Будівництво розпочалось восени 2017 року; запуск планується до Дня Незалежності 24 серпня 2021 року.

Таким чином, з початком експлуатації Централізованого сховища (ЦСВЯП) у Чорнобилі діятимуть два атомних об'єкти, збудованих компанією Holtec International на кошти міжнародних донорів.

У грудні 2020-го, тут було введено в експлуатацію СВЯП-2 — сховище, призначене виключно для відпрацьованого ядерного пального з реакторів Чорнобильської АЕС.

Зазначимо, Запорізька АЕС у Енергодарі має власне сховище відходів.

 

Теги

Коментарі

Інші новини по темi