Повідомити про помилку

В Нагірному Карабасі відновилися бої. Вірменія просить допомогу в РФ проти Азербайджану

16 листопада 2021 16:06
Росія
views 1112
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляють міністерства оборони Вірменії та Азербайджану.

Загострення розпочалось у суботу, 13 листопада. Тоді сторони вперше заявили про обстріли.

Азербайджан повідомив про відновлення обстрілів з боку Вірменії у напрямку Кельбаджарського району.

Бої тривають з суботи. Міноборони Вірменії заперечує інформацію про просування військ Азербайджану.

Проте 16 листопада прем'єр-міністр Нікол Пашинян заявив, що азербайджанські військові зайшли на територію країни на одній зі східних ділянок кордону. Інших обставин він не повідомив, зокрема, де саме і за яких обставин відбулося просування. 

Згодом з'явилась заява Ради безпеки і оборони Вірмнії про оточення чотирьох позицій вірменських військових.

Після перемовин азербайджанські військові і техніка нібито вийшли з цієї території, але так само довелося вивести своїх військових Вірменії. У заяві пишуть також, що на цій ділянці «залишаються підрозділи ЗС Азербайджану, які вторглися на територію Вірменії ще у травні». 

На тлі загострення прем'єр-міністр Нікол Пашинян 16 листопада призначив нового міністра оборони. Замість Аршака Карапетяна відомство очолив Сурен Папікян, який досі був віцепрем'єром і також входить до правління правлячої партії «Громадянський договір». 

Речниця МЗС Азербайджану Лейла Абдуллаєва у відповідь на слова Пашиняна заявила, що азербайджанські військові «виконують свої службові обов'язки на суверенній території Азербайджану».

Вдень 16 листопада міністерства оборони обох країн опублікували заяви, в яких звинувачують одне одного в провокаціях. З них випливає, що наразі тривають взаємні обстріли, у тому числі з важкого озброєння.

Міноборони Вірменії заявило, що близько 13:00 стався обстріл їхніх позицій, після чого вірменські військові вжили заходів «для запобігання наступу противника». 

У наступному повідомленні пишуть, що «противник використовує артилерійські засоби, бронетехніку та стрілецьку зброю різного калібру… Внаслідок запеклої перестрілки у противника є втрата бронетехніки». 

Міноборони Азербайджану заявляє, що сутичку спровокували вірменські військові «з метою захоплення висот на цьому напрямку» і вони першими атакували позиції азербайджанських військових в Кяльбаджарському і Лачинському районах, застосовуючи стрілецьку зброю і гранатомети. Повідомляють про двох поранених. Відомство додає, що просування вірменських військових зупинили, їх роззброїли і затримали, а також захопили велику кількість зброї та боєприпасів.

В наступному повідомленні Міноборони Азербайджану пише, що вірменські військові «відкрили вогонь з різнокаліберних мінометів та артилерійських установок у напрямку підрозділів, що дислоковані на території Лачинського району». 

Азербайджан, зі свого боку, підтверджує, що йдуть військові операції, і азербайджанські військові у відповідь на провокації знищили протитанкову установку та міномет противника.

Водночас секретар Радбезу Вірменії Армен Григорян в ефірі місцевого телеканалу заявив, що Єреван запросив військову допомогу Росії.

«Оскільки напад скоєно на суверенну територію Вірменії, згідно з договором від 1997 року, ми звертаємося до РФ із закликом захистити територіальну цілісність Вірменії. Зараз готується письмове звернення„, — заявив він.

Це перше серйозне загострення з середини літа 2021 року. 

Коментарі

Інші новини по темi