Повідомити про помилку

Вчені назвали вид жаб на честь Грети Тунберг

12 січня 2022 21:07
Події
views 1673
shares 74
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляє видання на екологічну тематику Mongabay.

Повідомляється, що нововідкритий вид деревних жаб, виявлений в тропчних лісах Панами, назвали на честь Грети Тунберг.

Латинська ім'я амфібій — Pristimantis gretathunbergae.

Дорослі жаби цього виду завбільшки 3-4 см. На відміну від більшості інших деревних жаб Центральної америки вони мають чорні очі. 

 

Жаби цього виду найчастіше ховаються у листі бромелієвих (рослинах-паразитах на стовбурах дерев), де сплять, розмножуються і відкладають яйця.

У цьому листі дощову жабу Ґрети Тунберг і виявили під час експедиції на панамську гору Чуканті.

На горі вчені відкрили приватний заповідник, де в подальших дослідженнях окрім жаби Тунберг було виявлено ще 55 унікальних ендемічних видів, невідомих науці раніше.

У 2012 році дослідники Абель Батіст і Конрад Меберт разом із місцевими гідами досліджували гору в пошуку амфібій та рептилій.

«У першу ніч на шляху до вершини гори ліс був дуже темним і вкритий хмарами. Близько 10-ї вечора між листям бромелієвих ми побачили велику жабу з жовтими губами. Ми одразу зрозуміли, що це може бути новий вид, невідомий в Панамі дотепер», – розповів дослідник з Автономного  університету Чірікі й учасник експедиції Абель Батіста.

Аналіз ДНК підтвердив, що жаба була раніше невідома для науки.

Згодом організація The Rainforest Trust провела аукціон щодо найменування для кількох нових видів, зокрема і дощової жаби. 

Переможець аукціону назвав тварину на честь Ґрети Тунберг та її роботи, яка підкреслює невідкладність боротьби проти зміни клімату.

Коментарі

Інші новини по темi