Повідомити про помилку

Переговори з Путіним, паспорти діаспорі: ключове з промови Зеленського в Раді

1 грудня 2021 12:31
Політика
views 845
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

1 січня на тридцяту річницю всенародного референдуму щодо проголошення незалежності України президент Володимир Зеленський виступив з промовою у Верховній Раді.

Депутати монобільшості перед виступом вбралися у футболки з написом «За президента — проти олігархів».

Тим часом нардепи від «ЄС» розкрили плакати проти Зеленського та вдягнули футболки з зображенням президента та голови його офісу Андрія Єрмака з написом «Хто з них кріт?»

Очільник держави заявив, що чинна влада стабілізувала економіку України.

За його словами, «у 2021 році розмір економіки України вперше досягне рекордного рівня за період незалежності, перевищить 190 млрд доларів, … золотовалютні запаси досягли 30 млрд доларів».

Зеленський анонсував зростання зарплат українських лікарів до мінімальної позначки у 24 тисячі гривень з 1 січня, зазначивши, що за рік зарплата лікарів уже зросла удвічі, бюджет на медицину з 2019 року також зріс удвічі – переконує президент. З 2023 року він пообіцяв також зростання зарплати вчителів.

Президент анонсував внесення 1 грудня законопроекту про множинне громадянство.

«Ми починали майже з нічим, і це правда. Зараз маємо майже все: лікарні, ліжка, кисень, і найголовніше — вакцина. Ще вчора ми не знали, як розділити першу партію вакцини у 500 тисяч доз. Наразі доступні мільйони доз AstraZeneca, CoronaVac, Pfizer та Moderna. Ми починали з десяти тисяч щеплень на день, у листопаді зробили 6,5 млн„, - заявив президент. 

Про провал старту вакцинації та останнє місце в Європі за кількістю вакцинованих він змовчав.

«Ми відремонтували 600 сільських амбулаторій та 200 приймальних відділень. А вже наступного року ми розпочинаємо реконструкцію 48 обласних багатопрофільних клінічних лікарень і для дорослих, і для дітей, а також 24 реабілітаційних центрів для ветеранів„, — сказав він. 

Також Зеленський сказав, що війну з РФ неможливо зупинити без прямих перемовин із агресором.

«8 років триває війна на Донбасі. 8 років, як Росія анексувала Крим. І я не боюся говорити всім і говорити прямо росіянам, саме тому водночас я не боюсь прямої розмови з ним, ми не боїмось прямого діалогу. Ми знаємо, хто з європейських країн підтримує Україну, і це правда, і дякуємо їм. Ми знаємо, хто з країн робить вигляд, що підтримує Україну і нашу незалежність. Ми знаємо, що наша армія найкраща у світі і захистить нас. Всі нас підтримують, але ніхто крім нашої армії нас не захистить. І ми повинні зізнатися: без нашого війська ми не зможемо зупинити війну. І ми повинні сказати правду, що ми не зможемо зупинити війну без прямих перемовин із Росією. І сьогодні це визнали всі зовнішні партнери, а деякі внутрішні це не визнають», — сказав Зеленський.

Він закликав українців єднатися для звільнення окупованих Росією територій.

«І ми повинні говорити, знаючи, що у нас сильна, потужна армія. І не боятися зараз говорити один одному правду: якщо ми хочемо повернути Донбас, — давайте. А якщо хочемо ходити просто про це говорити, то давайте нічого не робити. І давайте в цьому питанні поставимо крапку просто і честно. І зрозуміємо наприкінці: наша держава. Як можемо, давайте боротись за це. За наші території. Усіма можливостями. Усі разом. Усіма політиками. Незважаючи на колір цих політиків. І з усіма бізнесменами, не зважаючи на їхній калібр. Поки це не пізно. Ми велика країна. Слава кожному з вас. Слава Україні„, — додав Зеленський.

Також у промові він анонсував новий документ — економічний паспорт українця.

«До 10 грудня вперше за всю історію я внесу законопроект про економічний паспорт українця. Відповідно до нього ці кошти – плата за використання наших надр – накопичуватиметься на персональних рахунках дітей громадян України. По досягненні повноліття діти зможуть використати ці накопичення для отримання освіти чи купівлі власного житла», — зазначив він.

 

 

Коментарі

Інші новини по темi