Повідомити про помилку

Переговори Володимира Зеленського та Джо Байдена завершилися

9 грудня 2021 22:38
Політика
views 548
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Президенти України і США Володимир Зеленський і Джо Байден завершили переговори. Розмова відбулася після віртуальних переговорів Байдена і президента РФ Володимира Путіна.

Розмова була «конструктивною й відвертою», розповів глава Офісу президента Андрій Єрмак в ефірі програми «Право на владу». Основними темами переговорів були результати онлайн-зустрічі Байдена з Путіним щодо зосередження російських військ біля кордону України і неприпустимості впливу Росії на рішення щодо приєднання нашої держави до НАТО. За його словами, розмова двох лідерів тривала 1,5 години.

«Президенти почали з найголовнішого. Байден розповів Зеленському про його саміт з Путіним. Також, безумовно, вони говорили і про інші питання, але я хотів би зупинитися на основних тезах. Байден, як про це вже говорили після розмови з Путіним, дуже відверто сказав йому і попередив про наслідки, якщо Росія прийме рішення щодо ескалації або вторгнення», — заявив Єрмак.

Що Байден сказав Зеленському:

- США з партнерами готові до безпрецедентних санкцій проти РФ у разі вторгнення в Україну;

- рішення щодо вступу до НАТО – це рішення тільки українського народу і країн-членів НАТО;

- будь-які перемовини й рішення, які стосуються України, не можуть бути без України;

- США нададуть Україні всю необхідну допомогу для того, щоб країна могла дати відсіч у будь-який час.

За словами Єрмака, Байден привітав українського президента з прогресом у проведенні реформ. Зокрема він наголосив на проведенні судової реформи. «І ми вже бачимо показовий сигнал від США щодо санкцій проти Тупицького (ексглави КСУ)», – зазначив глава ОП.

«Байден сказав Зеленському: я впевнений, що у вас є можливості і я вірю, що ви зможете зробити те, що до вас не робив ніхто. Я маю особливе ставлення до вашої країни. Я її дуже люблю, я її дуже поважаю і знаю. І я вірю в її успіх», – сказав Єрмак.

Байден і Зеленський обговорили членство України в НАТО.

«Про членство в НАТО, про курс на членство в НАТО. Байден дуже чітко сказав — рішення про вступ до НАТО — це тільки рішення українського народу. І він це питання навіть не був готовий обговорювати. Це залежить від України і членів НАТО», — додав Єрмак.

Також Зеленський в ході розмови підіймав питання про російський газопровід'Північний потік-2".

"Наш президент підіймав питання щодо "Північного потоку-2" і попереджень, які ми отримували, щодо не тільки загрози вторгнення, а також питань внутрішньої дестабілізації", — додав глава офісу президента.

Коментарі

Інші новини по темi