Повідомити про помилку

Володимир Зеленський розкрив подробиці розмови з Джо Байденом

10 грудня 2021 21:59
Політика
views 714
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Президент України Володимир Зеленський розкрив подробиці розмови з американським лідером Джо Байденом. Зокрема, вони стосувалися референдуму щодо Криму та прямих переговорів із Росією.

Про це він заявив в інтерв'ю журналістці "1+1" Наталії Мосейчук. Глава держави також переказав слова Байдена про те, що президент РФ Володимир Путін пообіцяв не нарощувати ескалацію навколо України.

Головне із заяв президента України:

- Київ не виключає референдуму щодо окупованих територій Донбасу та Криму;

- Байден запевнив, що Україна буде суб'єктом будь-яких переговорних форматів;

- США можуть увійти в переговорний процес щодо Донбасу;

- Росія переконала США, що не має наміру продовжувати ескалацію навколо України;

- українців не варто лякати війною.

- віялових відключень електроенергії не повинно бути, Україна пройде спокійно опалювальний сезон.


Обіцянка Путіна Байдену

Також, президент США Джо Байден повідомив президенту України Володимиру Зеленському, що РФ не планує продовжувати ескалацію. Американський лідер повідомив про це главі держави під час їхньої розмови.

«Я отримав меседж від президента США, що Росія запевнила, що не збирається продовжувати ескалацію щодо територій нашої незалежної держави», — сказав Зеленський.

Про переговори щодо Донбасу

Під час розмови президентів США й України Джо Байдена та Володимира Зеленського, сторони обговорили створення нового майданчику для майбутніх переговорів з Російською Федерацією. Тим часом лідер Франції Еммануель Макрон також зацікавлений в реалізації «Нормандії».

За словами Зеленського, попри створення нового майданчика для переговорів, для України є не менш важливо не втратити й нормандський формат.

«Про компроміси ми не говорили. Говорили, що завдяки США може з'явитися ще один майданчик для переговорів з РФ. Важливий момент, як не втратити нормандський формат, а для нас важливо його не втратити», — заявив президент коментуючи розмову з Байденом.

Зокрема, як зауважив Зеленський, Макрон, зі свого боку, зацікавлений в реалізації нормандського формату. Попри усе, сьогодні усі підтримують ідею існування декількох шляхів вирішення збройного конфлікту на сході України.

«Я говорив з Макроном, він потужний лідер Європи і зацікавлений в реалізації всіх напрацювань в нормандському форматі. На сьогодні всі „За“, щоб існували декілька шляхів та якомога більше країн робили все для зупинення війни на сході», — заувижав Зеленський.

Про загрозу віялових відключень

Зеленський запевнив, що у країні зараз стабільна енергетична ситуація. Україна, за його словами, без проблем пройде опалювальний сезон.

«Шантаж теплом і світлом на місцевому рівні відбуватиметься „то там, то там“, іноді це буде. Це робиться для того, щоб зробити якусь інформаційну невелику хвилю для того, щоб показати це на тих чи інших засобах масової інформації», – сказав український президент.

Про держпереворот

Володимир Зеленський заявив, що люди, які готували державний переворот в Україні, не змінили свої плани. При цьому він привітав, що українці не підтримують такі кроки.

«Я не готовий про це говорити... Про такі речі не можна говорити. У людей глобально плани не змінилися, я думаю, деякі люди отримали комунікацію з боку наших партнерів, отримали сигнали. Думаю, трохи змінили свої плани», — заявив він.

Президент додав, що влада ретельно стежить за ситуацією навколо можливого держперевороту.

«Я радий, що суспільство не підтримує такі кроки деяких угруповань. І радий, що ці угруповання побачили, що суспільство не підтримує їх. Але ми стежимо за ситуацією дуже ретельно», — заявив він.

Зеленський також додав, що влада отримувала інформацію про внутрішню дестабілізацію під час співпраці України та США.

«Вони (США – ред.) розуміють все. Ми отримували інформацію про внутрішню дестабілізацію, коли співпрацювали наші розвідки. Я ж отримав не просто так цю інформацію. Всі знають про це. І про це говорили», — заявив він.

Коментарі

Інші новини по темi