Повідомити про помилку

Зеленський вперше очолив антирейтинг українських політиків — Центр Разумкова

1 листопада 2021 14:23
Політика
views 3431
shares 1
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це йдеться в новому дослідженні Центру Разумкова, проведеного в період з 23 по 27 жовтня.

Володимир Зеленський залишився лідером президентського рейтингу, втім, вперше за час правління очолив антирейтинг.

Якби вибори пройшли наприкінці жовтня найбільше голосів у першому турі отримав Зеленський (18,7% усіх опитаних).

За Петра Порошенка віддали б голоси 12,7% опитаних, на третьому місці Юрій Бойко — 6,2% респондентів.

Центр Разумкова стверджує, що Дмитро Разумков випередив за симпатіями Юлію Тимошенко (5,0% опитаних) та піднявся на 4 місце у рейтингу з 5,5% підтримки українців.

4,1% підтримки у Володимира Гройсмана, 3,2% — в Смешка, 3,1% — за Мураєва, 2,0% — за Олега Ляшка, 1,7% — за Медведчука, 1,4% — за Тягнибока, 0,3% — за Рудик.

Серед кандидатів на посаду Президента України, за яких не будуть голосувати за жодних обставин, респонденти називали В.Зеленського (31,9%), П.Порошенка (31,6%), В.Медведчука (24,7%), Ю.Бойка (24,0%), О.Ляшка (15,0%,) Ю.Тимошенко (13,8%), О.Тягнибока (11,0%). Решту кандидатів назвали менше 10% опитаних.

Якби відбувався другий тур виборів Президента і до нього потрапили В.Зеленський та П.Порошенко, то 26,7% серед усіх опитаних відповіли, що проголосували б за В.Зеленського, а 21,3% — за П.Порошенка. Якщо представити ці дані у вигляді результату виборів (тобто у відсотках серед тих, хто має намір взяти участь у виборах і визначився з вибором), то показник В.Зеленського становив би 55,6%, а П.Порошенка — 44,4%.

80,1% опитаних українців назвали неприпустимим, щоб найвищі посадові особи держави і провідні політики країни володіли офшорними рахунками за кордоном. 9,1% опитаних не бачать нічого поганого у такій практиці. Водночас, більше половини опитаних (55,3%) вірять інформації розслідування Пандора Пейперс (Pandora Papers) про те, що Володимир Зеленський та його бізнес-партнери володіють офшорними рахунками за кордоном. Не вірять цій інформації 16,5% опитаних.

Близько половини опитаних (47,5%) нічого не знають про зрив спецоперації українських спецслужб із затримання бойовиків із російської приватної армії Вагнера — «Вагнергейт». Щось чули про це, але не знають деталей, 36,3% респондентів, а 14,1% відповіли, що досить добре поінформовані про цю ситуацію.

Серед тих респондентів, які хоча б щось знають про «Вагнергейт», 40,5% вважають головною причиною зриву операції цілеспрямовану передачу інформації з боку вищого політичного керівництва України. 15,1% обізнаних респондентів головною причиною зриву вважають брак професіоналізму та помилки з боку вищого політичного керівництва України, а 12,8% — непрофесіоналізм і помилки працівників українських спецслужб. 6,3% опитаних, які хоча б щось знають про «Вагнергейт», головною причиною зриву операції вважають те, що російські/білоруські спецслужби самі змогли дізнатися про операцію і зірвати її, ще 4,6% поінформованих респондентів вважають все це випадковим збігом обставин.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 23 по 27 жовтня 2021 рокуметодом САТІ (телефонне опитування). Було опитано 1200 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,9% з імовірністю 0,95.

Коментарі

Інші новини по темi