Повідомити про помилку

Окупація Криму та Донбасу, розвал Росії зсередини: заяви Путіна на підсумковій пресконференції

23 грудня 2021 12:27
Політика
views 899
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

У четвер, 23 грудня, відбулася підсумкова пресконференція президента Росії Володимира Путіна у 2021 році. Під час бесіди з журналістами лідер РФ порушить ключові питання щодо ситуації в країні та світі. Про це стало відомо з прес-конференції Путіна.

Путін черговий раз назвав Революцію Гідності в Україні «держпереворотом». За його словами, вона стала причиною окупації Криму.

За його словами, загострення розпочалося у 2014 році. До цього часу РФ нібито змирилася з тим, що частина історичної територій виявилася «за межами РФ, зокрема в Україні».

«Ми ж з ними працювали, про все домовилися і жодні дії щодо Криму нам і на думку не спадали... Але у 2014 році держпереворот, людей убивали та спалювали... Президент Янукович і так з усім погодився, він був готовий піти... Але навіщо це зробили? Після цього був Крим... Поставили нас у ситуацію, коли ми не могли вчинити інакше», — заявив Путін.

Зазначимо, російський президент постійно називає події в Україні в 2013-2014 роках, а саме Революцію Гідності, державним переворотом.

Також, президент РФ вважає, що Росію не можна перемогти. За його словами, цю країну можна тільки розвалити зсередини.

«Хочу нагадати те, про що говорили наші опоненти протягом століть: Росію не можна перемогти, її можна тільки розвалити зсередини. Що благополучно було зроблено в період Першої світової війни, точніше, за її результатами, і в 90-ті роки, коли розвалювали Радянський Союз. Зсередини», — заявив Путін.

За його словами, це зробили ті, «хто обслуговували інші, чужі інтереси. Не пов'язані з інтересами російського та інших народів Російської імперії та Радянського Союзу, Російської Федерації сьогодні».

Володимир Путін вперше визнав свою роль у війні на Донбасі. На його думку, Російська Федерація нібито була «змушена щось робити» в 2014 році.


«Ми що мали зовсім безвольно дивитися на те, що відбувається на Донбасі? Який спочатку навіть при організації Радянського Союзу в 1922-1924 роках не мислив себе інакше як частиною Росії. Але його туди (в Україну, — ред.) Ленін з товаришами заштовхнули силою. Спочатку вирішили взяти в Росію, а потім сказали „треба перерішити“, і перерішили. Створили країну, якої раніше не існувало. Зараз не будемо про це говорити, так сталося», — зазначив Путін.

За його словами, історичні російські землі нібито віддали Україні без згоди народу.

«Ну добре, це сталося, ми згодні. Ми були змушені щось робити в 2014 році. І так виникла криза, яка розвивається», — заявив президент Росії.

Він підкреслив, що Україна двічі намагалася вирішити конфлікт на Донбасі силою, хоча Москва вмовляла не робити цього.

«Я особисто вмовляв Порошенка: тільки не військова операція. „Так, так“, і почав. Результат? Оточення, втрати і мінські угоди. Вони хороші чи ні? Я вважаю, що єдино можливі», — додав Путін і звинуватив Україну в саботажі їх виконання.

Він також відповів на питання, чи може він дати гарантію, що РФ не нападе на Україну. За його словами, це залежатиме від забезпечення безпеки Росії.

Раніше український президент Володимир Зеленський вимагав від Путіна публічної обіцянки, що не буде нового вторгнення в Україну.

«Щодо гарантій. Наші дії залежатимуть не від переговорів, а від безумовного забезпечення безпеки Росії сьогодні і на історичну перспективу», — заявив він, не пояснивши, про яку «історичну перспективу» йдеться.

За його словами, РФ виступає за нерозширення НАТО на схід.

«Це ми ставимо ракети біля кордонів США, ні, це США знаходяться у нас на порозі, хіба це надмірна вимога: не ставити жодних ударних систем біля нашого будинку, чого тут незвичайного?», — заявив він.


Путін заявив, що Захід повинен дати гарантії безпеки Росії — «негайно і зараз, а не вимагати їх від нас».

«Нам важливий не хід переговорів, нам важливий результат. Жодного дюйма на схід сказали нам у 90-ті роки, ну і що? Надули», — сказав президент РФ.

Путін заявив, що Росія зобов'язана думати про свою безпеку на перспективу. Відповідну заяву він зробив у контексті питання, чи готується РФ до війни з Україною.

«Нам кажуть „війна, війна, війна“. Складається враження, що, можливо, готують третю військову операцію (на Донбасі, — ред.), І нас заздалегідь попереджають: не втручайтеся, не захищайте цих людей, а втрутитеся і будете захищати — ось такі нові санкції підуть. І готуються, можливо, до цього», — зазначив Путін.

За його словами, є і другий варіант з нібито створенням на території України якоїсь «антиРосії».

«З накачуванням сучасною зброєю, з промиванням мізків населенню. Ви уявляєте, як в історичній перспективі Росія повинна жити далі? Весь час з оглядкою, що там відбувається, які нові системи озброєння поставлені. А потім під прикриттям цих нових систем озброєння штовхнути радикалів і на вирішення питань на Донбасі збройним шляхом, і, до речі кажучи, по Криму», — підкреслив Путін.

Він додав, що Росія має думати про свою безпеку на перспективу.

«Але це не наш вибір, ми цього не хочемо. Саме тому я відповів на пропозицію президента Байдена призначити відповідальних представників для того, щоб вести переговори з питань стратегічної стабільності... Тому без всяких хитрощів ми просто поставили прямо питання, що ніякого руху НАТО на схід далі бути не повинно. Вони мають нам щось відповісти», — зазначив президент Росії.

Коментарі

Інші новини по темi