Повідомити про помилку

Казахстан. Затримано майже 8 тисяч протестувальників

10 січня 2022 11:51
За кордоном
views 655
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляє «Хабар24»з посиланням на дані МВС Казахстану.

Після приборкання протесту казахів затримання в Алмати продовжились.

9 січня на двох ринках міста було затримано 207 місцевих жителів.

Казахські залежні від режиму ЗМІ повідомляють, що затримання проводили «правоохоронці спільно з військовослужбовцями Нацгвардії та спецпідрозділами».

«Правоохоронці спільно з військовослужбовцями Нацгвардії та спецпідрозділів в Алмати на 2 ринках затримали 207 осіб. Вилучено 5 викрадених авто, викрадені товарно-матеріальні цінності, 2 одиниці гладкоствольної та 4 холодної зброї„, – йдеться у заяві відомства.

Крім того, Комітет нацбезпеки повідомив про «нейтралізацію двох екстремістських осередків, які брали участь у заворушеннях» із 4 до 8 січня 2022 року в Алмати.

У Казахстані 10 січня оголошено днем жалоби за загиблими під час протестів.

Тим часом, у ЗМІ з'явились повідомлення, що киргизького джазмена Вікрама Рузахунова, якого перед тим на держтелебаченні представили як екстреміста, повертають Бішкеку.

Минулої неділі телеканал Qazaqstan оприлюднив відео допиту Рузахунова.

Джазмен з побитим лицем розповів, що прибув із Киргизстану і йому запропонували мітингувати за гроші. 

На відео, яке вже видалили з телеканалу Qazaqstan, Разуханов сказав, що 1 січня йому «зателефонували невідомі» та запропонували 90 тисяч тенге (близько 5,7 тис. грн) за участь в акції протесту, сплатили авіапереліт та проживання.

Пізніше з'ясувалося, що це відверта брехня казахстанського режиму. 

Опубліковані кадри допиту викликали обурення у Киргизстані. На ситуацію відреагували президент Садир Жапаров та голова ДКНБ Камчібек Ташієв. Останній наголосив, що Рузахунов не може бути терористом. За заявою Ташієва, інформація про те, що терористи їхали на мітинги до Казахстану через Киргизстан, також не відповідає дійсності.

Біля будівлі посольства Казахстану у Бішкеку відбувся мітинг. МЗС Киргизстану вручило послу ноту протесту. 10 січня відео допит перестало бути доступним.

Тим часом Мін'юст Киргизстану пропонує Генпрокуратурі порушити кримінальну справу за фактом тортур щодо Рузахунова.

Коментарі

Інші новини по темi