Повідомити про помилку

Європейська Комісія отримала скаргу від «Нафтогазу» на «Газпром»

3 січня 2022 15:36
Події
views 258
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Єврокомісія отримала скаргу компанії «Нафтогаз» на домінуючий стан російського концерну «Газпром» на ринку газу в Європі. В українській держкомпанії впевнені, що це є ключовою причиною рекордного подорожчання палива у єврорегіоні.

«Ми отримали скаргу. Ми розглянемо її відповідно до наших стандартних процедур», — заявив на брифінгу представник Європейської комісії Тім МакФі, пише «Інтерфакс-Україна». Інших деталей він не надав.

Як повідомлялося раніше, НАК «Нафтогаз України» 21 грудня звернулася до Європейської Комісії зі скаргою на зловживання російським «Газпромом» домінантним становищем на європейському ринку газу, подавши клопотання Генеральному директорату з конкуренції (Directorate General for Competition) про вжиття негайних заходів для нормалізації ситуації.


«Газпром» різко зменшив продаж власного газу на європейському спотовому ринку, незважаючи на зростання попиту, й обмежує можливості інших компаній постачати додаткові обсяги газу до Європи та конкурувати з «Газпромом», — наводяться в релізі «Нафтогазу» слова голови правління Юрія Вітренка.

У Росії тоді дуже збуджено відреагували на скаргу «Нафтогазу». Її назвали «повною нісенітницею, яка не має жодних адекватних підстав». Як заявив директор Фонду енергетичного розвитку Сергій Пікін, на його думку, юридичні аргументи у держкомпанії закінчилися, тому довелося вдатися до «ударних доз горілки».

Варто зазначити, що претензії до РФ є не тільки в України, а й у Польщі. Як заявив уповноважений уряду Польщі з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмський для «Польського радіо», російський концерн тисне на Німеччину та ЄС у питанні запуску «Північного потоку-2».

«Росіяни обмежили постачання газу споживачам у Західній Європі. Вони обмежили виконання довгострокових контрактів до мінімального рівня. Проте вони не відправляють газ, який необхідний споживачам у Європі понад мінімум, контрактні поставки, що вже призвело до швидкого зростання цін на цю сировину», – зазначив. Наїмський.

Коментарі

Інші новини по темi