Повідомити про помилку

Верховний Суд залишив у силі вирок Януковичу у справі про державну зраду

6 грудня 2021 18:49
Події
views 148
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Верховний Суд залишив у силі вирок колишньому президенту України Віктору Януковичу у справі про державну зраду. Згідно з ним, він засуджений до 13 років позбавлення волі. 

«Вирок Оболонського суду Києва ... Януковичу Віктору Федоровичу ... залишити без змін», — оголосив суддя.

Зазначимо, мотивувальна частина рішення буде оголошена 13 грудня.

ВС також залишив чинною ухвалу Київського апеляційного суду, яка також визнала вирок Оболонського райсуду. Янукович також намагався відкликати своїх захисників від участі у процесі, проте Верховний суд відмовив у цьому.

Як заявив адвокат президента-втікача Віталій Сердюк, захисники нібито не могли забезпечити Януковичу захист через «умови, створені Верховним судом».


Зазначимо, що 24 січня Оболонський районний суд Києва визнав Януковича державним зрадником і засудив до 13 років ув'язнення. Вирок винесли заочно, оскільки втікач перебуває у Росії. Йдеться про держзраду та пособництво у веденні агресивної війни проти України з боку РФ.

Після його втечі з України до Росії 22 лютого 2014 року після масових розстрілів у центрі Києва в нашій країні проти нього відкрили близько 10 кримінальних проваджень. Верховна Рада визнала цю втечу самоусуненням від влади, а сам «гарант Конституції» виправдовувався тим, що намагався врятувати власне життя.

Зокрема, експрезидента, крім держзради, підозрюють у створенні організованого злочинного угруповання, причетності до масових смертей активістів Революції Гідності, незаконному заволодінні резиденцією у Межигір'ї та земельними ділянками у Сухолуччі та отриманні великих хабарів під виглядом авторських винагород.

17 листопада 2021 року генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова пригрозила Януковичу довічним ув'язненням. Слідство встановило, що в період розстрілів у Києві з 18 по 20 лютого 2014 року експрезидент 11 разів спілкувався телефоном із президентом Росії Володимиром Путіним. Вона також оприлюднила імена всіх підозрюваних у справі Майдану, їм загрожує довічне покарання в Україні.

Коментарі

Інші новини по темi