Повідомити про помилку

Вчені заявили про відкриття води в каньйоні Марінер на Марсі

17 грудня 2021 14:06
Наука
views 761
shares 40
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляє Європейське космічне агентство.

Після відкриття води на полярних шапках Марсу, вчені сконцентрувалися на пошуку води під поверхнею планети.

Місії, у тому числі Mars Express ESA, шукали приповерхневу воду — у вигляді льоду, покритого приповерхневим шаром марсіанського грунту, або замкнену в мінералах — у нижчих широтах Марса, і знайшли невеликі кількості. Однак такі дослідження досліджували лише саму поверхню планети; могли існувати глибші запаси води, поза межами сучасних дистанційних вимірювань з супутників.

Відкриття зробили російські вчені з РАН, які співпрацювали з Європейським космічним агентством від Роскосмосу.

Ігор Митрофанов, який працює з нейтронним телескопом FREND, зазначив, що на Марсі вода головним чином існує у формі льоду, але якщо виявлений у каньйонах водень звʼязаний у молекулах води, то близько 40% приповерхневого матеріалу в долині Марінера — вода.

Вчені РАН досліджували дані супутника FREND (Fine Resolution Epithermal Neutron Detector). FREND — це детектор нейтронів, які випромінює планета внаслідок  галактичних космічних променів.

Науковці цілеспрямовано шукали воду, перевіряючи, де менший рівень потоку нейтронів.

«За допомогою TGO ми можемо зазирнути на один метр нижче цього шару пилу і побачити, що насправді відбувається під поверхнею Марса – і, що дуже важливо, знайти багаті водою „оазиси“, які не можна було виявити за допомогою попередніх приладів„, – зазначив Ігор Митрофанов з Інституту космічних досліджень Російської академії наук у Москві, Росія; провідний автор нового дослідження; і головний дослідник нейтронного телескопа FREND (Детектор епітеплових нейтронів з високою роздільною здатністю).

На базі своїх досліджень вчені заявили, що в районі долини Марінер виявили поклади води на глибині до 1 м.

Вчені порівнюють поклади води під поверхнею Марса з аналогом земної вічної мерзлоти.

«Ми виявили, що центральна частина долини Марінера заповнена водою – набагато більше води, ніж ми очікували. Це дуже схоже на регіони вічної мерзлоти Землі, де водяний лід постійно зберігається під сухим ґрунтом через постійні низькі температури„, — пояснив один з учасників дослідження.

Долина Марінер, зображення ділянки площею в 630 тисяч квадратних кілометрів, на якій припускають поклади води.

Коментарі

Інші новини по темi