Повідомити про помилку

Фірма Коломойського отримала право приватизувати землю під Батьківщиною-Матір'ю

9 лютого 2022 13:41
Події
views 9421
shares 43
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Хто стоїть за групою осіб, яка нещодавно рейдерським чином отримала право приватизувати шматок державного меморіалу? Цей текст – переказ фактів та матеріалів, викладених у ходірозслідування на YouTube-каналі «Швець».

Це Антон Швець, і це дуже коротка, хоча і дуже яскрава історія. Історія про те, що немає нічого неможливого, якщо ти Ігор Валерійович Коломойський, тобто якщо ти достатньо безпринципна, смілива і впливова людина, у якої немає нічого святого. Якщо це так, то ти можеш дозволити собі будь-що. Якщо ти рейдернув країну, то ти можеш собі дозволити рейдувати будь-які музеї, меморіальні комплекси та архітектурні символи цієї країни.

І саме так і сталося в історії, яку я розповім. Історії про те, як Ігор Валерійович Коломойський рейдернув цілий меморіал «Батьківщина-Мати», один із символів Києва, який завжди малюють в переліках архітектурних пам'яток Київщини, який символізує Київ так само, як Софія Київська або Майдан Незалежності.

Меморіальний комплекс «Батьківщина-Мати» належить Міністерству культури (яким керує Олександр Ткаченко, колишній генеральний директор групи «1+1 медіа»). Ще в 2015 році одна фірма укладає договір з ФДМУ про оренду однієї з будівель на території меморіального комплексу, в якій на той час розміщався музей. Окремим пунктом в договорі вказано, що приватизація цих об'єктів неможлива ЗА ЖОДНИХ УМОВ. Бо це меморіал.

Але в Україні в цілому, і в Мінкульті зокрема, змінилася влада.

І тоді, в грудні 2020 року та сама фірма звернулася до Господарського Суду міста Києва, а конкретно до судді Людмили Шкурдової, з вимогою визнати договір недійсним і дозволити їм приватизацію частини меморіального комплексу «Батьківщина-Мати».

Суддя Шкурдова – це не випадкова суддя. Це саме та суддя, яка прийняла позов від Коломойського про скасування націоналізації «Приватбанку». І Коломойський використав схематоз, аби розгляд його справи потрапив саме до судді Шкурдової. Це його суддя для найважливіших справ.

Тому і справу з «Батьківщиною-Матір'ю» Шкурдова вирішила дуже швидко. Вже за два місяці, в лютому 2021 року, суддя Шкурдова винесла рішення, яким не лише задовольнила всі вимоги позивача, але й стягнула з Фонду держмайна дві тисячі сто дві гривні судового збору. Згадайте, скільки часу звичайним українцям доводиться чекати судового рішення. А тут все просто блискавично!

А що ж це за «одна фірма», яка виграла у Міністерства культури, підконтрольного менеджеру Коломойського, завдяки судді, підконтрольній Коломойському, частину меморіального комплексу? Це ж не може бути просто будь-яка фірма?

ТОВ «Архітектурна майстерня Інка». Власниця – Олена Фасоль, помічниця народного депутата від «Слуги народу» Маріковського. До 2019 року співзасновником фірми був народний депутат від «Слуги народу» Микола Сольський.

А головне, до 2018 року співзасновником фірми був сам Андрій Богдан, адвокат Ігоря Коломойського, який очолив Офіс Президента одразу після перемоги Зеленського на виборах.

Підіб'ємо підсумки.

Коментарі

Інші новини по темi