Повідомити про помилку

Австрійський канцлер Курц йде у відставку через корупційне розслідування

9 жовтня 2021 21:29
Події
views 594
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

9 жовтня австрійський канцлер Себастіан Курц подав у відставку на тлі корупційного скандалу та низки вчорашніх обшуків у найвищих державних структурах, зокрема в австрійському мінфіні. 

Суть звинувачень проти Курца: між 2016 та 2018 роками ресурси мінфіна використовувалися для фінансування маніпульованих опитувань громадської думки, які служили виключно партійним політичним інтересам.

Саме тоді Курц  привів свою партію разом з ультраправою Партією свободи до уряду Австрії. 

Що нам до цього: здається, від цієї історії знову виграє Путін, бо є великий шанс, що наступним канцлером Австрії стане Александер Шалленберг, якому закидають симпатії до очільника Кремля.

35-річний Курц заявив, що запропонував замінити його міністром закордонних справ Олександром Шалленбергом. Але сам Курц залишиться в передовій політиці: він сказав, що стане головою парламентської групи своєї консервативної Австрійської народної партії.

Молодший партнер по коаліції в парламенті Народної партії, очолюваної Курцом, Зелені, заявили у п'ятницю, що Курц не може залишатися канцлером, і вимагали, щоб його партія призначила «бездоганну особу» на його місце.

Опозиційні лідери закликали Курца піти і планували внести проти нього вотум недовіри у вівторок у парламенті.

«Зараз нам потрібні стабільні умови„, — сказав Курц журналістам у Відні.

«Тому, щоб вирішити тупикову ситуацію, я хочу дати можливість запобігти хаосу та забезпечити стабільність„, — додав політик.

Курца та його близьких однодумців звинувачують у спробах забезпечити його підйом до керівництва своєї партії та країни за допомогою маніпульованих опитувань та дружніх повідомлень у засобах масової інформації, що фінансувася за державні гроші. Курц, який став лідером Народної партії, а потім канцлером у 2017 році, заперечував правопорушення і до суботи чітко давав зрозуміти, що планує залишитися на місці.

У суботній заяві він знову наполягав на тому, що звинувачення на його адресу «є хибними, і я зможу це прояснити — я в цьому глибоко переконаний».

Курц заявив, що збереже лідерство своєї партії, а також стане головою її парламентської групи.

Перша коаліція Курца з ультраправою Партією свободи розпалася в 2019 році. 

Коментарі

Інші новини по темi