Повідомити про помилку

Кабмін відкликав законопроект з Ради задля зустрічі Єрмака з радником Путіна, — ЗМІ

25 січня 2022 13:27
Політика
views 2722
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляє «Європейська правда».

Ввечері 24 січня відбулось екстрене засідання уряду. За інформацією джерел «Європейської правди», єдиним ухваленим рішенням було відкликання законопроекту «Про засади державної політики перехідного періоду», що передбачав правила реінтеграції окупованих територій".

Джерела розповідають журналістам, що формальною причиною стало зауваження Венеційської комісії.

Віцепрем'єр з питань реінтеграції Ірина Верещук на засіданні заявила, що документ необхідно змінити у кількох пунктах і, на її думку, ці зміни неможливо внести у парламенті між читаннями, а тому уряд має невідкладно відкликати внесений ним до Ради законопроект.

Згідно з інформацією журналістів, відкликання законопроекту — вимога Росії задля зустрічі радників президентів України та Росії Андрія Єрмака та Дмитра Козака у Нормандському форматі.

На початку січня цього року представники Франції та Німеччини у цьому форматі відвідали Москву та Київ і під час візиту до України передали Банковій цю вимогу Кремля.

Один зі співрозмовників ЄП на Банковій підтвердив, що Україна розраховує на організацію зустрічі радників до кінця січня.

Домовленостей про можливість проведення саміту в форматі "Нормандії", за даними ЄП, наразі немає.

Журналісти стверджують — реальною причиною термінового відкликання документа стала необхідність виконати вимогу, висунуту Москвою як передумову для проведення нової зустрічі Нормандської четвірки на рівні радників лідерів (Україну у цьому форматі представляє Андрій Єрмак, Росію – Дмитро Козак). На початку січня представники Франції та Німеччини у цьому форматі відвідали Москву та Київ і під час візиту до України передали Банковій цю вимогу Кремля.

25 січня голова Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що відкликання законопроєкту "Про основи державної політики перехідного періоду" на окупованих територіях не пов'язане з майбутньою зустріччю радників лідерів нормандської четвірки та назвав таку інформацію "фейком".

"Хотів би від самого початку розвіяти деякі фейки, які сьогодні почали з'являтися, на жаль, і в українських ЗМІ. По-перше, нібито Україна була змушена прийняти якусь вимогу когось про відкликання законопроекту щодо основ державної політики перехідного періоду. Не знаю, хто як, а я можу сказати, що ця влада приймає лише вимоги українського народу: основна сьогодні вимога українського суспільства – це зробити все для того, щоб уникнути ескалації, над чим ми працюємо 24/7. Жодних попередніх умов щодо проведення зустрічі у нормандському форматі не було", — заявив Єрмак в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV ввечері понеділка, 24 січня.

Втім, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія також публічно підтвердив, що потреба відкликати цей проєкт виникла, тому що він "не дуже узгоджується з нормандським форматом".

Відзначимо, Венеційська комісія раніше справді рекомендувала змінити законопроект про перехідний період щодо Криму та Донбасу. Втім, ця рекомендація надійшла до Києва ще в жовтні 2021 року.

 

 

Коментарі

Інші новини по темi