Повідомити про помилку

Одеський художній музей відреставрують за програмою Зеленського

30 жовтня 2021 12:20
Зеленський
views 413
shares 4
comments 2
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Національний художній музей в Одесі стане одним з об'єктів інфраструктурної програми «Велике будівництво». Про це повідомив президент Володимир Зеленський в ході візиту до музею, передає пресслужба Офісу президента.

Музей розташовується у зведеній на початку 19 століття будівлі колишнього палацу Потоцьких. Він є пам'яткою культурної спадщини національного значення.

«Треба не лише відреставрувати будівлю, покращити середовище, де зберігаються експонати, а й створити гідні умови для працівників музею, для яких це не просто робота, а життєве покликання», – сказав Зеленський.

Музей також має фондові приміщення та грот, адміністративні приміщення, реставраційну майстерню, спеціально обладнаний клас для дитячих занять та галерею «Жовті велетні».


На даний момент уже готовий проєкт проведення ремонтно-реставраційних робіт. Буде відремонтовано перекриття, реставровано стіни, підлоги та стелі, влаштовано звуко- й теплоізоляцію, оновлено фасади та освітлення, облаштувано інклюзивні санвузли й ліфт. Закінчити реставрацію планується до 2025 року.

У зібранні музею містяться колекції та твори мистецтва загальнонаціонального значення. Загалом фонд музею складається з понад 10 тис. робіт.

Відвідавши музей, Зеленський оглянув експозиції робіт Івана Айвазовського, Василя Кандинського, майстрів Одеської школи живопису, роботи художників ХХ століття та витвори сучасного мистецтва, зокрема Олександра Ройтбурда, який був директором цього музею у 2018-2021 роках.


«Завдяки енергії й таланту Олександра Ройтбурда, який залишив тут частинку своєї душі, музей набув зовсім іншого значення не лише для Одеси, а й для всієї України. Це місце стає своєрідним магнітом для поціновувачів мистецтва зі всього світу»
, – наголосив глава держави.

Як раніше заявив президент Зеленський, в рамках «Великого будівництва» стартувала програма «Велика реставрація». Вона має на меті відновлення об'єктів культурної та історичної спадщини та маршрутів до них.

Коментарі

Інші новини по темi