Повідомити про помилку

Польща збудує стіну на кордоні з Білоруссю

23 серпня 2021 20:15
Білорусь
views 327
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

23 серпня міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив про побудову стіни проти нелегальних мігрантів на білоруському кордоні.

«На кордоні з Білоруссю буде побудовано нову міцну огорожу заввишки 2,5 метра», — написав Блащак у Twitter.

Країна планує залучити армію для допомоги прикордонникам на білоруській межі.

«Незабаром я представлю подробиці подальшого залучення Збройних сил Польщі», — додав глава оборонного відомства Польщі.

Минулого тижня міністр розповів полякам, що військові разом з прикордонною службою вже патрулюють прикордонну з Білоруссю ділянку.

За словами Блащака, до операції долучили понад 900 солдатів.

Глава канцелярії прем'єр-міністра Міхал Дворчик, коментуючи заяву щодо побудови стіни вздовж Білорусі, сказав, що «Польща та країни Балтії будуть захищати свої кордони».

Дворчик зауважив, що східні кордони цих країн є також зовнішніми кордонами ЄС, і їх охорона «є обов'язком кожного уряду». На запитання про будівництво паркану на кордоні він відказав, що країни стикнулись з «гібридною війною».

Дворчик також повідомив про підготовлену гуманітарну допомогу для мігрантів у Білорусі.

«Цю допомогу слід надавати людям, які опинилися в Білорусі», — сказав він.

За його словами, в понеділок польська сторона зустрінеться з представниками білоруської дипломатії та очікує почути відповідь про те, чи буде ця країна приймати допомогу з Польщі.

Він повідомив, що в рамках цієї допомоги Польща підготувала «речі першої необхідності — все, що можна використати для біженців».

З початку серпня спробу нелегального перетину кордону з Білорусі до Польщі здійснили понад 2100 людей, з них 750 змогли потрапити в країну. В МВС повідомили, що близько 400 з них вже вдалося вислати з Польщі, але не уточнюється, в яку країну. 

Зазначимо, президент сусідньої Литви Гітанас Науседа назвав побудову стіни на кордоні з Білоруссю «пріорітетом номер один» для своєї країни. 2 липня в країні оголосили надзвичайну ситуацію через наплив мігрантів. Станом на 6 серпня з боку білоруського кордону в республіку нелегально перейшли понад 4 тис. людей. Найбільший потік мігрантів — з Іраку та Афганістану. Лише за один день, 28 липня, литовські прикордонники затримали 171 мігранта, тоді як 2020 року за таке порушення було затримано 82 людини, роком раніше — 46.

10 серпня надзвичайну ситуацію на кордоні оголосила також Латвія. Режим НС в прикордонні оголосили на три місяці — до 10 листопада.

Коментарі

Інші новини по темi